Óriási a feldolgozóipari kereslet, és kevés a szép gyümölcs, ezért a minőségi áru egyre többe kerül. 

A lengyel belföldi termésű szamóca piaca jól láthatóan már túljutott csúcspontján, ám a nagybani piacokon látható árak mégis stabilak maradtak. Ennek egyik oka, hogy a szűkülő kínálat miatt egyre kevesebb szamóca van a piacon, de a keresleti oldal talán még meghatározóbb, mivel óriási az igény a feldolgozásra szánt szamócára. Megcáfolódni látszik az a termelők körében korábban eluralkodott aggodalom, miszerint az idei évben a feldolgozók nem fognak belföldi szamócát felvásárolni, mivel nagy készleteik vannak (elsősorban ukrán) importból. A feldolgozóipari kereslet továbbra is erős, így a szamóca ára folyamatosan emelkedett az előző hetekben.

Ezen hatások eredményeként a friss fogyasztásra szánt szamóca nagykereskedelmi ára átlagosan 7 PLN/kg (580 Ft/kg) körül alakult, ami valamivel alacsonyabb ugyan az előző évinél, de nem sokkal. Valószínűnek látszik viszont az a forgatókönyv, hogy a lengyel szamóca (különösen a jó minőség, tetszetős gyümölcs) ára a következő hetekben jelentősen emelkedni fog, mivel az elmúlt napok időjárása miatt a szép gyümölcsök kínálata várhatóan szűkül.

Ez a jelenség már most is tetten érhető a piacokon: kezd nyílni az olló az extra minőségű áru és az alacsonyabb osztályú termékek ára között. Június 26-án, hétfőn például a viseltesebben kinéző tételek 5,5-6 PLN/kg (460-500 Ft/kg) közötti áron cseréltek gazdát, míg az igen jó minőségű Asia vagy Malwina fajtákat 8-8,5 PLN/kg (670-710 Ft/kg) közötti áron kínálták.

Elmondható tehát, hogy a szezon előtti legpesszimistább forgatókönyv biztos, hogy nem érvényesül, nem szabad azonban elfelejteni a 2021-es év tanulságát, amikor június végén a szamóca ára ahelyett, hogy a korábbi évek trendjeinek megfelelően emelkedni kezdett volna, július közepéig csökkenő pályát futott be.

A cikkhez szemlézett írások:

Truskawki deserowe – cena w weekend nie spadła

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: az ukrán szamócaimport betiltását követelik a gazdák

Lengyelország: fokozatosan csökken a szamóca ára

Lengyelország: továbbra is magas a szamóca nagybani ára

Lengyelország: késik a hidegfóliás szamóca betakarítása

Lengyelország: május 8. körül kerülhet piacra a hidegfóliás szamóca

Lengyelország: nehéz szamócaszezonra készülnek a termelők

Lengyelország: lemondott az agrárminiszter, Henryk Kowalczyk

Lengyelország: az ukrán áruk vámmentességének eltörlését kéri az agrárkamara