A tavalyinál lényegesen magasabb áron indított a hazai szamóca, viszont pár napja az importáru is jelentősen megdrágult. 

Május közepén a lengyel nagybani piacokon a belföldi és az import szamóca ára egyaránt magasabb az előző években tapasztalt szintnél, ezért nem látszódnak igazolódni azok a félelmek, miszerint az olcsó import miatt bezuhanna a hazai gyümölcs ára. A lengyel médiában a közelmúltban sok ilyen katasztrófát valószínűsítő vízió jelent meg az utóbbi napokban, de egyelőre ezek nem következtek be, főleg, mivel a magas árak egyik oka a szűkös kínálat. A kifejezetten hűvös időjárás miatt az ilyenkor megszokottnál lényegesen kevesebb szamóca van a lengyel piacokon, még úgy is, hogy május közepe elég korai időpont, ezért ilyenkor csak az üvegházi és a hidegfóliás szamóca kerülhet eladásra.

Az idei évben viszont meglepően kevés az import áru, amit az is jelez, hogy az előző pár napban lényeges változás következett be az árakban. A hónap első dekádjában még sok spanyol és görög tételt kínáltak eladásra, és ezek nagybani átlagára 12 PLN/kg (980 Ft/kg) környékére süllyedt. Az utóbbi napokban viszont a spanyol és görög áru is 16-24 PLN/kg (1300-1900 Ft/kg) közötti tartományban mozog, és az alábbi grafikonon is látható, hogy ez bizony rekordot jelent.

Részben a drága importnak, részben pedig a hűvös idő miatt csak lassan bővülő készleteknek köszönhetően a belföldi termésű szamóca ára sem zuhant be. Jelenleg a hazai szamóca nagybani ára 20-28 PLN/kg (1650-2300 Ft/kg) között van, régiótól függően. Érdekesség, hogy a magas árak ellenére a kereslet meglehetősen élénk. A második grafikonon látható, hogy a belföldi szamóca az idén a lassabb piacra kerülés miatt magasabb áron kezd, ami egyelőre jó hír a gazdák számára, viszont továbbra sem zárható ki a korábbi években mindig bekövetkező hirtelen árzuhanás, ami ki tudja, hol ér véget. A spekulációt gerjeszti, hogy a hírek szerint Ukrajnából viszonylag nagy mennyiségben érkezett Lengyelországba fagyasztott szamóca, ami csökkentheti a feldolgozóipari keresletet.

A cikkhez szemlézett írások:

Truskawki mają wysokie ceny

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: késik a hidegfóliás szamóca betakarítása

Lengyelország: május 8. körül kerülhet piacra a hidegfóliás szamóca

Németország: a héten kezdődik a hidegfóliás szamóca szedése

Görögország: idén rekordot dönthet a szamócaexport

Lengyelország: nehéz szamócaszezonra készülnek a termelők

Bőségesen virágzó állományok és jó korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Németország: az április 22-i hétvégén megkezdődik 2023-as szamócaszezon