A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége szeretné elkerülni a korábban a gabonapiacon kialakult összeomlást. 

A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége a mezőgazdasági miniszternek írt levelében követeli, hogy állítsák le az Ukrajnából származó nagy mennyiségű, ipari felhasználásra szánt szamóca importját. A Szövetség hangsúlyozza, hogy nem engedheti megismétlődni a gabonapiacon kialakult helyzetet, amikor az ellenőrizetlen import miatt hatalmas áresést okozva összeomlott a belföldi piac. A Szövetség emellett azt is indítványozta, hogy vezessék be a Lengyelországba érkező bogyós gyümölcsök minden egyes tételének ellenőrzését, különös tekintettel a növényvédőszer-maradékokra, és ne engedélyezzék azok forgalomba hozatalát, amíg a vizsgálat eredményei meg nem érkeznek.

Június elején a Szövetség már közölte, hogy az Ukrajnából származó ipari szamóca miatt árnyomás észlelhető a piacon, és hasonló helyzet kialakulásától tart a frisspiaci szamóca esetében is.

Emlékeztetőül, az Európai Bizottság az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben jóváhagyta a búzatermesztési ágazatot támogató lengyel programot, mintegy 435,4 millió euró (2 milliárd zloty, csaknem 170 milliárd Ft) értékben. A Bizottság megállapította, hogy a lengyel mechanizmus megfelel az ideiglenes válságellenes programban meghatározott feltételeknek. Különösen, hogy a támogatás nem haladja meg a 250 ezer eurót kedvezményezettenként, és legkésőbb 2023. december 31-ig fogják csak nyújtani.

Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese már korábban kijelentette, hogy a Lengyelország által az ukrajnai gabonaexport növekedésére válaszul a lengyel gazdáknak nyújtott támogatások nem felelnek meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak.

Az Európai Bizottság négy ukrán mezőgazdasági termék (búza, kukorica, repcemag és napraforgómag) behozatalát tiltotta meg öt uniós országba – Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába. Az intézkedés indoklása a következő volt: “hogy kiküszöbölje az e termékekkel kapcsolatos logisztikai problémákat” az említett országokban.

Az intézkedések május 2-án léptek hatályba, és 2023. szeptember 15-ig tartanak. Ezen időszak alatt az árukat a fent említett öt ország kivételével minden uniós országba be lehet szállítani, illetve az ukrán termékek átutazhatnak a tilalmat bevezető országokon is.

A cikkhez szemlézett írások:

Potrzebna jest pilna interwencja w związku z importem truskawek z Ukrainy!

Польські фермери просять заборонити постачання суниць з України

В Польщі хочуть заборонити ввезення полуниці з України

Polish farmers are afraid of high volumes of deliveries of garden strawberries from Ukraine

Поляки побоюються експорту української суниці

Branży owocowej grozi załamanie. „Ukraińskie truskawki zalewają rynek”

Слідом за зерном полякам почала заважати українська полуниця: що відбувається

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: fokozatosan csökken a szamóca ára

Lengyelország: továbbra is magas a szamóca nagybani ára

Lengyelország: késik a hidegfóliás szamóca betakarítása

Lengyelország: május 8. körül kerülhet piacra a hidegfóliás szamóca

Lengyelország: nehéz szamócaszezonra készülnek a termelők

Lengyelország: lemondott az agrárminiszter, Henryk Kowalczyk

Lengyelország: az ukrán áruk vámmentességének eltörlését kéri az agrárkamara