A spanyol és görög szamóca szezon már a vége felé közelít, de a lengyel árura még pár napot várni kell a nagybani piacokon. 

Spanyolországban és Görögországban véget ért a szamócabetakarítás csúcsidőszaka, már a 14-15. héttől kezdve egyre csökkennek a leszedett mennyiségek, bár az európai piacokra még mindig számottevő tételek érkeznek. A spanyol szamócaszezon várhatóan a 23. hétig tart majd, az andalúziai Árfigyelő Intézet jelentése szerint az idei szezonra betervezett mennyiség 85,3%-át a 17. hétre már sikerült leszedni. A 17. héten a szamóca termelői ára Spanyolországban 1,2 euró/kg (450 Ft/kg) volt, ami 4,3%-kal magasabb, mint egy héttel korábban, az egy évvel korábbi árakhoz képest pedig 15,4%-os emelkedést jelent. A drágulás mögött elsősorban az áll, hogy a 2022-eshez képest az idei szezonban kevesebb szamócát takarítanak be Andalúziában (Huelva körzetében található a spanyol szamócaállományok több mint 90%-a). 

A spanyol szamócaárak emelkedése és a május első hétvégéje előtt hirtelen meglóduló kereslet miatt a lengyel nagybani piacokon is megdrágult a rubinszínű finomság, amit a fogyasztók túlnyomó többsége a hétvégi piknikre vásárolt. A hétvégét követően azonnal visszakorrigált az import szamóca ára, ami jelenleg 9-15 PLN/kg (730-1220 Ft/kg) között mozog minőségtől függően. Volt még egy oka is a gyors csökkenésnek: jelentős mennyiségű görög szamóca jelent meg a lengyel piacokon. Talán ennek is köszönhető az, ami az alábbi grafikonon látható: a szamóca nagybani ára magasabb ugyan a tavalyinál, de nem  ér el horribilis szinteket, az előző pár évben már láttunk drágább szamócát a piacokon.

A belföldi termelésből származó friss szamóca kínálata egyre bővül az utóbbi napokban, még annak ellenére is, hogy május elején korántsem volt ideális az időjárás: az első pár napban kifejezetten hideg volt, ami mind a gyümölcs kínálatára, mind az árára hatással volt. Jelenleg a belföldi, üvegházakból származó szamóca 22-32 PLN/kg (1800-2600 Ft/kg) közötti áron kapható, és az ár elsősorban az adott régió függvénye (amelyik vajdaságban több az üvegház a környéken, ott olcsóbb). Az import áruval szemben a lengyel szamóca viszont lényegesen drágább, mint egy évvel korábban: míg tavaly a Varsó mellett működő Bronisze piacon 15-18 PLN/kg ( Ft/kg) sávban mozgott az ár, idén 23-32 PLN/kg (1850-2600 Ft/kg) áron cserélnek gazdát a tételek. Jól jelzi a regionális árkülönbségeket, hogy a Kalisz piacon viszont 22-24 PLN/kg (1800-1950 Ft/kg) közötti árak érvényesek, ami nem sokkal magasabb a tavaly ilyenkor regisztrált 22 PLN/kg-os (1800 Ft/kg) átlagárnál. Hagyományosan a lengyel szamócaszezon május végén kezdődik el,  és június második felében robban be igazán a szabadföldi termesztés. A lengyel szaksajtóban eredetileg május 8. körülre saccolták a hidegfóliás termesztésből származó áru komoly mennyiségben történő megjelenését, de ez a május eleji tartósan hűvös idő miatt biztosan késik néhány napot.

Hatással lehet a lengyel szamóca idei szezonjára, hogy május 7-én éjszaka komoly, mínusz 5°C-ot is elérő talajmenti fagyokat jelentettek több termesztő régióból. Ahol nem takarták az állományokat, az első hírek szerint nagy, néhol igen nagy veszteségek várhatók, de az biztos, hogy az állományok kondícióját a fagypont alatti éjszakai hőmérséklet jelentősen befolyásolta. A kérdés itt az, hogy a lokálisan jelentkező fagyok mekkora területet érintettek országszerte.

A cikkhez szemlézett írások:

Rośnie podaż krajowych truskawek szklarniowych

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: május 8. körül kerülhet piacra a hidegfóliás szamóca

Németország: a héten kezdődik a hidegfóliás szamóca szedése

Görögország: idén rekordot dönthet a szamócaexport

Lengyelország: nehéz szamócaszezonra készülnek a termelők

Bőségesen virágzó állományok és jó korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Németország: az április 22-i hétvégén megkezdődik 2023-as szamócaszezon