A megemelkedett termelési költségek, a beözönlő import, valamint a magas átmenő készletszint miatt nem túl optimisták a lengyel termesztők. 

A szamócatermesztés Lengyelországban máskor sem számított könnyű feladatnak, idén azonban több olyan, nagyon komoly kihívással kell szembenéznie az ágazatnak, amelyek az előző idényekben nem voltak jellemzőek. Rögtön az első ilyen az Ukrajnában zajló háború, amelynek örvén az uniós vezetés támogatásképpen korlátlanul megnyitotta az EU határait, többek között a zöldségek és gyümölcsök importja előtt is. A másik a termelési és logisztikai költségek jelentős emelkedése, amely erős inflációs környezetet is generált: ilyen körülmények között kellene meggyőzni a fogyasztókat arról, hogy ne mondjanak le kedvenc csemegéjükről, mivel a szamóca egyáltalán nem tartozik az alapvető élelmiszerek közé. További probléma az idénymunkások hiánya, ami valószínűleg szintén költségnövelő tényező lesz az előző szezonokhoz képest.

Igen valószínűtlen, hogy a 2023-as idényben megismétlődhet a tavalyi helyzet, amikor a szamóca iránti kereslet nagyon erős volt, mivel a feldolgozók raktárai üresen álltak: most Európa-szerte magas a készletszint, ráadásul ezt a készletet még a tavalyi, magas árakon vették meg a feldolgozók. A tavalyi, 2022-es idényben azért volt magas a szamóca ára Lengyelországban, mert a feldolgozók körében viszonylag sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a szokásosnál kisebb termésre lehet számítani, így a 2021-esnél 15%-kal drágábban vásárolták fel a gyümölcsöt – ami júniusra és júliusra rekord árakat eredményezett. A termelők az idei évben tartanak attól, hogy inkább a 2018-as vagy a 2020-as piaci helyzet ismétlődik meg, amikor a fagyasztásra szánt szamóca ára 3,5 PLN/kg (285 Ft/kg) alá süllyedt. Ez katasztrofális lenne az idei termelési költségek tükrében.

Egyelőre Lengyelországban az időjárás hűvös és csapadékos, ami azt jelenti, hogy az állományok nagy része késésben van, a betakarítás későbbre tolódik, ami jelentősen befolyásolhatja a frisspiaci árakat. További gondot jelent az import, főleg a sajnálatos átcímkézési gyakorlat miatt – erről több lengyel híradás is beszámolt már az idén – így például tudni lehet, hogy az előző hetekben sok spanyol szamóca érkezett, amelyet hihetetlenül olcsón, 8 PLN/kg (650 Ft/kg) körüli áron értékesítettek lengyel üvegházi szamócaként hirdetve.

A cikkhez szemlézett írások:

Producentów truskawek czeka trudny sezon

Kapcsolódó cikkek:

Bőségesen virágzó állományok és jó korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Németország: az április 22-i hétvégén megkezdődik 2023-as szamócaszezon