“Látván, hogy a gazdák követelései az Európai Bizottság intézkedései miatt nem teljesülhetnek, lemondok hivatalomról”

Április 5-én lemondott posztjáról Henryk Kowalczyk lengyel agrárminiszter, aki egy nagyon nehéz időszakban látta el feladatát: “a világjárvány, az ukrán háború és következményeként kialakuló árrobbanás a műtrágya, az energia, a gáz, és a növényvédő szerek piacán, a mezőgazdaság munkaerő-ellátásával kapcsolatos problémák, a megszakadt ellátási láncok mind-mind negatívan hatottak a lengyel mezőgazdaságra, beleértve a kertészetet is” – mondta Witold Boguta, a Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Kowalczyk lemondását a következőkkel indokolta: „Lemondok a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszteri tisztségről, mivel úgy látom, hogy az Európai Bizottság által a gazdák számára megfogalmazott alapvetések nem teljesülnek”. Mint korábban írtuk, az Európai Bizottság honlapján megjelent egy olyan javaslattervezet, amely szerint az Ukrajnából érkező mezőgazdasági árucikkekre meghosszabbítják az eredetileg csak egy évre bevezetett vám- és kvótamentességet, egészen 2024. június 5-éig.

Boguta szerint a kormányzat által bevezetett intézkedések, például a műtrágyák és üzemanyagok vásárlására adott támogatások, az energiaárak korlátozása bizonyos mértékben csökkentették a negatív hatásokat- Ám az ukrán árudömping hatásai nem fognak egyik pillanatról a másikra eltűnni, különös tekintettel arra, hogy Ukrajna uniós tagjelölt ország, így hosszabb távon lehetséges, hogy termékei akadálytalanul áramolhatnak majd az összes tagországba. A kertészeti termékek esetében ez legfőképpen a bogyósokat érinti majd, tavaly a málna piacán keltett zavarokat az olcsó ukrán áru. Kowalczyk lemondásában fontos körülmény volt, hogy úgy ítélte meg, a fenti változások egy olyan geopolitikai és geostratégiai játszma részei, amelyekre lengyel agrárminiszterként nem lehet befolyása.

Sajtóértesülések szerint Lengyelország következő agrárminisztere valószínűleg Robert Telus, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) képviselője, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Parlamenti Bizottság elnöke lesz.

A cikkhez szemlézett írások:

Prezydent odwoła Henryka Kowalczyka z funkcji. Kiedy poznamy nowego ministra rolnictwa?

Minister rolnictwa nie ma wpływu na pewne zjawiska. „Może gasić doraźne pożary jeśli ma środki i zgodę”

Dymisja Henryka Kowalczyka. Kto będzie nowym ministrem rolnictwa?

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: az ukrán áruk vámmentességének eltörlését kéri az agrárkamara

Az Európai Parlament megszavazta az ukrán áruk vámmentességét

EU: az ukrán áruk uniós vámmentességére tett javaslatot a Bizottság