A hűvös és csapadékos időjárás hatására hosszan elnyúlik a szamócaszezon kezdete, ezért az árak sem hirtelen zuhannak a mélybe. 

Az április végén és május elején tapasztalható hűvös időjárás termelői szempontból kedvezett a hidegfóliás szamóca árának: a korábbi évekkel ellentétben nem zuhant be hirtelen a gyümölcs ára, mivel a hideg éjszakák és a felhős idő miatt az érés lassú, elhúzódó, sőt az esőzések még némi hiányt is okoztak a piacon. A kínálat szép fokozatosan növekszik, az értékesítés folyamatos, így a szamóca ára is lassan csökken: az extra minőségű szamóca még mindig nem esett be 20 PLN/kg (1650 Ft/kg) alá, és a II. osztályú áruért is még mindig 15 PLN/kg-ot (1250 Ft/kg-ot) kell fizetni a nagybani piacokon.

Szakértők szerint a nagy mennyiségben megjelenő szabadföldi árura június végétől lehet majd számítani, ami jó hír a hidegfóliások számára. Lengyelországban hamarosan megkezdődik az ipari szamóca felvásárlása is, és a termelők szerint semmi sem tesz jobbat a felvásárlási árnak, mint a hosszan elhúzódó szezonkezdet (a jelentéktelen mennyiségben felvásárolt rebarbarától eltekintve a szamóca az első feldolgozóüzemekbe kerülő gyümölcs az év során.)

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny truskawek – pogoda i wydłużony sezon działają na korzyść plantatorów

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: továbbra is magas a szamóca nagybani ára

Lengyelország: késik a hidegfóliás szamóca betakarítása

Lengyelország: május 8. körül kerülhet piacra a hidegfóliás szamóca

Németország: a héten kezdődik a hidegfóliás szamóca szedése

Görögország: idén rekordot dönthet a szamócaexport

Lengyelország: nehéz szamócaszezonra készülnek a termelők

Bőségesen virágzó állományok és jó korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Németország: az április 22-i hétvégén megkezdődik 2023-as szamócaszezon