Minden eddiginél drágább a dinnye Lengyelországban, de még mindig jó vételnek számít a szamócához és a cseresznyéhez képest. 

Május elejétől érzékelhetően nőtt a lengyel nagybani piacokon a görögdinnye kínálata, ami megfelel az éves trendeknek, és mindig a nagybani árak csökkenésével jár együtt. Idén azonban a bővülő kínálat ellenére is magasabbak maradtak az árak, mint a korábbi években. A jelenleg tapasztalható magas árszint nem is lenne meglepő mondjuk 2021-hez képest, amikor Spanyolország görögdinnye-túlkínálata hatalmas problémát jelentett, csakhogy ez az árszint még a 2022-esnél is magasabb, amikor pedig a rendelkezésre álló árukészlet jóval szerényebb volt. 

Sőt, a mostani árszint 5 éves rekordot jelent, nem is kicsivel haladja meg az eddigi legmagasabbat. Jelenleg 2,5-3 PLN/kg (205-250 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 25%-kal magasabb a tavalyinál, és 57%-kal a két évvel ezelőtti szintnél.

Ahogy a fenti ábrán látható, a májusban megindult árcsökkenés június elejére teljesen megállt, majd június végén is csak 8%-kal csökkent. Ennek magyarázata, hogy bár a kínálat fokozatosan bővül, a meleg idő beköszöntével a kereslet óriási mértékben megnőtt, és ennek fedezésére egyszerűen nincs elegendő árukészlet. A dinnye drágaságának másik oka, hogy a mostani árszint a fogyasztók számára még mindig igen kedvező a többi szezonális gyümölcs, elsősorban a szamóca és a cseresznye igen magas árához képest, így a vásárlók továbbra is a dinnye mellett döntenek, még ezen az áron is.

A cikkhez szemlézett írások:

Arbuzy droższe niż w poprzednich latach

Kapcsolódó cikkek:

Jó piaci kilátásokkal indul a hazai dinnyeszezon

Olaszország: megérkezett a hőség, nekilendült a görögdinnye piaca

Hétvégétől elérhető a magyar dinnye

Görögország: kedvezőtlen időjárás nehezíti a dinnyetermesztők helyzetét

Törökország: Adana körzetében megkezdődött a görögdinnye betakarítása