A WAPA az Interpoma megnyitójára új almatermés-előrejelzést adott ki, amely a korábbihoz képest enyhén felfelé módosult.

A bolzanói Interpoma kiállításon adott áttekintést a 2022-es szezonban várható európai almatermés számairól Philippe Binard, az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA, World Apple and Pear Association) munkatársa. Az Európai Unióban a frissített prognózis szerint várhatóan 12,2 millió tonna alma terem, a legnagyobb termelő Lengyelország (4,75 millió tonna), amelyet Olaszország (2,054 millió tonna) és Franciaország (1,391 millió tonna) követ. A legjelentősebb országok prognózisait az adott államból érkező szakemberek ismertették részletesebben.

Lengyelország

Lengyelországot a WAPA elnöke, Dominik Wozniak képviselte, és megerősítette, hogy a költségek növekedése egyáltalán nem állt meg. A termelési adatok ugyan „nagyon pozitívak”, de „ez az év úgy fog a termelők emlékezetében megmaradni, mint az egyik legnehezebb év” – mondta az elnök. „Már a betakarítás kezdetén világos volt, hogy a munkaerőhiány miatt nem sikerül majd az összes almát leszedni. A lengyelországi idénymunkások közül sokan Ukrajnából érkeztek, akik a háború miatt nem tudtak elutazni. Ráadásul sok gazda inkább közvetlenül feldolgozásra szállítja az almát, és alacsonyabb árat fogad el ahelyett, hogy megkockáztatná bevállalni az alma hosszabb távú tárolásának költségeit”.

Olaszország

Alessandro Dal Piaz, az Assomela olasz almatermesztői szövetség igazgatója elmondta: „Az olaszországi össztermelés nagyjából megegyezik az elmúlt két szezonban tapasztaltakkal. Míg Alto Adige és Trentino esetében a korábbi évekhez képest kissé csökkent a mennyiség, Veneto és Piemont némi növekedéssel ellensúlyozta ezt, még akkor is, ha a terméstöbblet nagy részét közvetlenül feldolgozásra szánják. Szeptember közepe óta kedvező időjárási körülmények uralkodtak, így a gyümölcsminőség javult a szín és az íz tekintetében”.

Az olasz almatermésről a múlt héten az olasz almatermesztők Assomela nevű szövetsége is naprakészebb adatokat tett közzé. Az olasz bruttó termés 2.053.586 tonna, ami a 2021-es évivel megegyező, azaz az augusztusi prognózisban szereplő előrejelzésnél valamivel alacsonyabb. A friss fogyasztásra szánt étkezési alma becsült mennyisége 1.761.544 t. Átlagon felüli arányban nem lehetett idén étkezési almát értékesíteni, különösen a Gala és más korai fajták esetében, amelyek nagyon megszenvedték a nyári hőség és aszály hatásait. A későbbi érésű fajták, illetve a hegyvidéki területeken termesztett gyümölcsök minősége jobb. A bioalma új termelési rekordot ért el Olaszországban, és várhatóan meghaladja a 220 000 tonnát. Az egyes régiók közül Dél-Tirol (-9%) és Trento (-8%) veszített területet 2021-hez képest. A mennyiséget tekintve Piemont a második helyen áll több mint 240 000 tonnával Trentino-Alto Adige régió után. A fajtákat tekintve a Golden Delicious esetében jelentős csökkenés figyelhető meg 599 904 t-ra, és a Gala is kissé 2021 alatt van. A Red Delicious viszont növekszik, akárcsak a Granny Smith, míg a Fuji nagyjából az előző évihez hasonlóan alakul. A Cripps Pink és az új fajták mennyisége különösen nagy mértékben nőtt, utóbbi elérte a 180 000 tonnát. Olaszországban is számottevő kockázatot jelent a rendelkezésre álló munkaerő szűkössége, valamint itt is tetten érhető, hogy csak a legjobb minőségű almát fogják betárolni a magas energiaköltségek elkerülése érdekében.

Franciaország

Pierre Venteau, az ANPP (Association National Pommes Poires) mutatta be az Unió harmadik legnagyobb almatermelőjének, Franciaországnak a frissített adatait: „Július elején nagyon magasak voltak a várakozások a terméssel kapcsolatban, jelentős növekedésre számítottunk. Ehelyett azonban a hőhullám miatt drasztikus visszaesés következett be, így felül kellett vizsgálnunk az előrejelzéseket. A gyümölcs minősége azonban továbbra is jó maradt, sok fajtánál nagyon jó cukortartalommal”.

A cikkhez szemlézett írások:

Europa: Apfelernte auf 12.201.000 Tonnen geschätzt

European apple season is “most difficult” in recent years

Kapcsolódó cikkek:

WAPA: lefelé módosult az idei európai almaprognózis

Prognosfruit: 12,17 millió tonnás uniós almatermést jósol a WAPA

Törökország: rekord közeli almatermés várható az idén

Lengyelország: különleges az idei szezon léalma-árainak alakulása

Lengyelország: várható-e idén is a léalmaár emelkedése?

Lengyelország: valamivel kisebb lehet az idei termés a várt rekordközeli mennyiségnél

Ipari alma: lengyel export érkezik a magyar feldolgozókba

Lengyelország: továbbra is alacsony az alma felvásárlási ára

Belgium: a fákon maradhat az alma nagy része az alacsony árak miatt

Ukrajna: a versenytársak miatt olcsóbb almaexportra kell felkészülni

Az almafogyasztás visszaesésétől tart az Európai Bizottság

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban