Idén elmaradt a betakarítási csúccsal egybeeső áresés, de vajon novemberben várható-e az árak előző években tapasztalt növekedése?

Jelenleg átlagosan 0,33 PLN/kg (28,5 Ft/kg) körül fizetnek a léalmáért a lengyel gyűjtőpontokon, ennél egy-két kivételes esetben magasabb az ár pár groszyval.

Az idei szezon áralakulása azonban jelentősen eltér a tavalyi, tipikusnak tekinthető idény trendjeitől. Évek óta először fordul elő, hogy a felvásárlási ár nem csökkent számottevően a betakarítás csúcspontjának idejében (ezt a tavalyi évben a kék vonal október második fele és november közötti mélypontja jelzi). Ebben az évben az árszint a szüret tetőpontján is szinte teljesen változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a szezon elejétől november 10-éig számolt átlagár 0,30 PLN/kg (25 Ft/kg) volt az előző évben, míg 0,37 PLN/kg (32 Ft/kg) az idén. Bár ez első látásra jó hírnek tűnhet, a termelési költségek emelkedését is figyelembe véve már korántsem ennyire rózsás a kép: az inputok, a munkaerő és az üzemanyagok költségeinek emelkedését a 0,07 PLN/kg-os árnövekedés egészen biztosan nem kompenzálja. Ezért nagy kérdés, hogy az elmúlt több évben tapasztalt november közepi áremelkedés bekövetkezik-e – most kezdenek majd beszállítani azok a termelők, akik legalább részben képesek voltak eltárolni a termést. Tavaly november második felére az átlagos léalmaár csaknem 100%-ot emelkedett. Ha idén ekkora ugrás nem is várható, az igen biztató sűrítménypiaci kilátások mindenképpen indokolhatóvá tennének egy árnövekedést.

A cikkhez szemlézett írások:

Sadownicy oczekują wzrostu cen jabłek przemysłowych

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: várható-e idén is a léalmaár emelkedése?

Lengyelország: valamivel kisebb lehet az idei termés a várt rekordközeli mennyiségnél

Ipari alma: lengyel export érkezik a magyar feldolgozókba

Lengyelország: továbbra is alacsony az alma felvásárlási ára

Belgium: a fákon maradhat az alma nagy része az alacsony árak miatt

Ukrajna: a versenytársak miatt olcsóbb almaexportra kell felkészülni

Az almafogyasztás visszaesésétől tart az Európai Bizottság

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban