A korábbi évek piaci tendenciái alapján az ipari alma árának emelkedése lenne várható november elején – így lesz-e vajon az idén is?

A korábbi évek nyersanyag-felvásárlási árait elemezve szabályszerű mintázatot vehetünk észre: novemberben szinte minden évben emelkedni szokott az ipari alma felvásárlási ára. Érthető módon a szüreti időszak csúcsán szokott a mélypontra kerülni a felvásárlási ár, amit egy dráguló szakasz követ – ilyenkor érkeznek az üzemekbe azok a tételek, amelyek termelői raktárakból érkeznek. Idén is adódik a kérdés, vajon számíthatnak-e a lengyel termelők a felvásárlási árak növekedésére?

Az ipari alma ára gyakorlatilag egy hónapja változatlanul 0,30 és 0,34 zloty között mozog kilogrammonként. Elmondható, hogy a lengyel piac realitásait figyelembe véve ez egy kivételesen stabil időszak volt a piacon. Az ár azonban a költségeket és a nemzetközi piaci helyzetet figyelembe véve rendkívül alacsony.

Tavaly november folyamán a kilogrammonkénti ár 0,22 zloty-ról 0,40 zloty-ra, azaz majdnem 100%-kal emelkedett. Idén a sűrítménypiaci helyzet hasonló mértékű emelkedést tesz lehetővé, 0,33-0,34-ről 0,70 PLN/kg-ra. Az, hogy az árak mikor és mennyire emelkednek, a feldolgozóipartól függ, amely ebben a szezonban április végéig folyamatos szállításokra számít. Ez egyrészt a (viszonylag alacsony) nyersanyagár stabilizálódását, másrészt az étkezési alma árának befagyását jelenti. Másrészt viszont a következő hónapokban a kínai termelés jelentős visszaesése miatt a sűrítmény árának növekedésére és az exportpiacok bővülésére lehet számítani, ami felfelé hajthatja a léalma felvásárlási árát.

Kuriózumként érdemes hozzátenni, hogy ebben a szezonban az ár nem esett drasztikusan a betakarítás csúcspontján, mint az előző években. Az alábbi grafikon az ipari alma átlagos felvásárlási árát mutatja egy termelő számára 2020, 2021 és 2022 augusztusában, szeptemberében és októberében.

A cikkhez szemlézett írások:

Kiedy wzrosną ceny jabłek przemysłowych?

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: valamivel kisebb lehet az idei termés a várt rekordközeli mennyiségnél

Ipari alma: lengyel export érkezik a magyar feldolgozókba

Lengyelország: továbbra is alacsony az alma felvásárlási ára

Belgium: a fákon maradhat az alma nagy része az alacsony árak miatt

Ukrajna: a versenytársak miatt olcsóbb almaexportra kell felkészülni

Az almafogyasztás visszaesésétől tart az Európai Bizottság

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban