A WAPA 90 ezer tonnával csökkentette az idei európai almatermésre vonatkozó prognózisát a munkaerőhiány és a magas költségek miatt.

A WAPA 90 ezer tonnával lefelé módosította augusztusban kiadott európai almatermés prognózisát, így 12,076 millió tonnás termést jelez előre a korábbi 12,168 millió tonna helyett. Ennek oka, hogy Lengyelország és Csehország kivételével a legtöbb európai ország, köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország is lefelé módosította augusztusban becsült számait. (Az USA szintén lefelé korrigált: becsült mennyiség 4,6 millió tonna.)

Az idénymunkások hiánya az egyik olyan probléma, amely már a koronavírus-járvány kezdete óta fennáll, és amely még inkább aktuálissá vált azok számára, akik ukrán idénymunkásokkal dolgoztatnak, mint például Lengyelország. Egy másik, később jelentkező probléma az égbe szökő villamosenergia-árak, amelyek a tároló létesítmények költségeit olyan szintre emelnék, amelyet a termelők nem tudnának elviselni. Egyes termelők arra kényszerülhetnek, hogy ne takarítsák be termésük egy részét, hogy elkerüljék a tárolási költségekből eredő veszteséget.

Ezek a tényezők komoly problémát jelentenek a termelés és a termelők versenyképessége szempontjából, és egyes országokban akár az ágazat túlélését is veszélyeztetik. A termelők számára a befektetések korlátozott megtérülése mellett a friss alma és körte mérete is problémát jelent. Az augusztusban tapasztalt intenzív időjárási körülmények (hőhullámok és egyes régiókban aszály) negatívan befolyásolták a gyümölcsök egy részének méretét és színeződését is, ami valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a termés nagyobb hányada kerül feldolgozásra.

A cikkhez szemlézett írások:

WAPA korrigiert Apfelernte für Europa nach unten – Wachsende Besorgnis über steigende Kosten

Kapcsolódó cikkek:

Prognosfruit: 12,17 millió tonnás uniós almatermést jósol a WAPA

Lengyelország: munkaerőhiány az almaültetvényeken

Lengyelország: munkaerőhiánytól tart az almaágazat

Németország: 4,6%-kal több alma terem a tavalyinál

Alma termésprognózis: az elmúlt tíz év leggyengébb hazai termése várható

A túlélés a tét a léalma-almasűrítmény termékpálya szereplői számára