A lengyel piacon kialakult túlkínálat miatt megéri Magyarországra szállítani az alapanyagot.

Lengyelországban idén rekord közeli, 4,2 millió tonnás almatermést várnak, így óriási a kínálat, Magyarországon pedig idén foghíjasan áll rendelkezésre ipari alapanyag. Az utóbbi pár hétben lengyelországi vállalkozók megkezdték az ipari alma exportját Magyarország felé, mivel információik szerint leszállítva akár 0,70-0,72 zloty/kg (60-62 Ft/kg) árat is kapnak a lengyel alapanyagért. Természetesen a szállítási költség magas, de a közvetítők szerint a helyzet jó. A lengyel termelők szempontjából érdekesebb hír viszont, hogy Magyarországon a lengyel almát ugyanazok a nemzetközi cégek vásárolják, amelyek ma Lengyelországban kb. 0,40 PLN/kg (34 Ft/kg) árat (vagy marginálisan többet) fizetnek ugyanezért a nyersanyagért.

A Lengyelországban kialakult túlkínálati helyzetre tekintettel ez kedvező hír a lengyel termelők számára: minél több nyersanyag hagyja el az országot és kerül külföldre, annál jobb, sőt, a kellően gyors export közvetve az étkezési alma piacán is javíthatja a helyzetet.

A magyar gyümölcstermesztők jelenleg 40 Ft/kg körüli árat kapnak az ipari almáért. A magyarországi nyersanyaghiány oka a súlyos aszály, amellyel a termelőknek ebben a szezonban szembe kellett nézniük: a teljes termés 200 ezer tonnával kevesebb lesz ebben a szezonban, ami az ipari alma piacára jelentős hatással lesz. A lengyel ipari almának évek óta hagyományosan Németország volt az alapanyag-export legnagyobb piaca.

A cikkhez szemlézett írások:

Polskie jabłka przemysłowe jadą na Węgry

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: továbbra is alacsony az alma felvásárlási ára

Belgium: a fákon maradhat az alma nagy része az alacsony árak miatt

Ukrajna: a versenytársak miatt olcsóbb almaexportra kell felkészülni

Az almafogyasztás visszaesésétől tart az Európai Bizottság

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban