Lengyelország az Európai Unió vezető szamócatermesztői közé tartozik. És bár elsősorban fagyasztott áruban erősek, június közepe táján nálunk is meg szokott jelenni a piacokon a lengyel szamóca. Lássuk egy kicsit részletesebben az ágazatot!

A lengyel szamócatermesztés mennyiségben az EU teljes termelésének 13-15%-át adja, bár az uniós termőterület 27-28%-a található itt. A globális piacon Kína évi 3,3 millió tonna körüli termésével messze az első helyet foglalja el, mögötte a nagyjából 1,1 millió tonnát termelő Európai Unió és a körülbelül 1 millió tonnát termelő Egyesült Államok következik. Az EU piacán Spanyolország mögött a lengyelek és a németek számítanak meghatározó termelőnek, de Olaszország és Görögország szerepe is nagyon jelentős, különösen a korai szegmensben.

A lengyelországi szamócatermesztés népszerűsége a kedvező talaj- és éghajlati viszonyoknak, a frisspiaci gyümölcsök és a gyümölcskonzervek iránti hazai keresletnek, valamint a külföldi fogyasztók folyamatos keresletének – főként a fagyasztott gyümölcs iránt – köszönhető. A szamóca fogyasztásának az is kedvezett, hogy egyre nagyobb mennyiségben állt rendelkezésre, bár az utóbbi időben jelentős visszaesés figyelhető meg. A 2014-2020-as években a szamócatermés a terméstől függően 146 ezer tonna és 205 ezer tonna között mozgott. A 2021-es évben a szamócatermést 156 ezer tonnára becsülték, és részesedése az összes belföldi bogyósgyümölcs-termésből 28% volt.

A szamócatermesztés főként kisebb családi gazdaságokban folyik, amelyek jellemzően 1-10 hektáros ültetvényeket művelnek. A lengyelországi szamócatermesztést egyértelmű regionális koncentráció jellemzi, a legnagyobb területek a Mazóviai vajdaságban (Mazowieckije) található (a teljes országos terület 53%-a), de jelentős még a Lublini vajdaság (14%), Szentkereszt (Świętokrzyskie, 8%) és a Łódźi vajdaság (Łódzkie, 6%) is. Ez a négy vajdaság adja a teljes belföldi termőterület több mint 80%-át.

Legnépszerűbb fajták

Lengyelországban mintegy 50 szamócafajtát termesztenek. A népszerű korai fajták, amelyek már májusban termést hoznak, többek között a következők: Kama, Kent és Honeoye. Gyakran termesztett, június és július fordulóján termő középkorai fajták többek között a Senga Sengana, az Elkat és az Onebor. Népszerű késői fajták a Pandora és a Bogota.

Kereskedelem, export

A hazai szamócatermés jelentős részét exportra szánják: 2014-2021-es években e gyümölcs hazai termelésének 54-70%-át külföldön értékesítették. Tavaly Lengyelország 102 ezer tonna szamócát exportált, ebből 82,8 ezer tonna volt fagyasztott,19,2 ezer tonna pedig friss áru. Az utóbbi időben megfigyelhető a frisspiaci áru exportjának növekedése, a forgalom 88%-a azonban még mindig a fagyasztott gyümölcsök exportjából származik.

Lengyelország a világ vezető fagyasztottszamóca-exportőre. A 2014-2021 közötti időszakban Lengyelország évente 83-123 ezer tonna fagyasztott szamócát exportált, ami a hazai szamócatermés 45-60%-át tette ki. A Lengyelországból származó fagyasztott áru legnagyobb vásárlója az Európai Unió, tavaly is ide irányult a teljes exportmennyiség 88%-a. A Lengyelországból származó fagyasztott árut leginkább Németországba, Hollandiába és Franciaországba exportálják, a teljes mennyiség körülbelül fele ezekbe az országokba érkezik.

A friss szamóca exportja sokkal kisebb volumenű, mint a fagyasztotté: a 2014-2021 közötti időszakban Lengyelország 6-19 ezer tonna közötti volumenben exportált friss szamócát, ami a hazai szamócatermés 3-12%-át tette ki. Érdekesség, hogy tavaly, azaz 2021-ben a domináns exportcélországok az EU-n kívüli országok voltak (a teljes mennyiség 83%-a) – elsősorban Fehéroroszország és Oroszország. Az uniós országok közül a legnagyobb mennyiségű friss szamócát Németországba, Csehországba és Belgiumba szállították a lengyelek.

A cikkhez szemlézett írások:

Time for Polish strawberries

Kapcsolódó cikkek:

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Szeptember 21-22: Nemzetközi Szamóca Kongresszus Antwerpenben

Lengyelország: alacsony a szamóca nagykereskedelmi ára

Hektikus árakkal folytatódik a hazai szamócaszezon

Lengyel szamócaárak: feleannyiba kerül még az importáru

Nehezen indult az idei szamócaszezon Görögországban

Szezon elejei szamócakörkép: szépen elhúzódó érés, átlagos termés várható

Belgium: a magas gázárak miatt erős nyomás alatt a szamócatermesztők

Egyre vonzóbb szamócát termeszteni Olaszországban

Fotó: Dombóvári Tamás