A hazai szamóca szezonjának beindulása előtt a FruitVeB szerkesztősége Tóth-Babits Dorinát kérdezte a magyar piacon érzékelhető folyamatokról, kilátásokról.

Április 25-ére a fűtött létesítményekben termelő szamócások lassan végeznek a betakarítással, most kezdtek szedni a múlt hét vége felé a hidegfóliás termesztők. Ez azt jelenti, hogy épp csak megindult a szedés, ez a termék még nem jelent meg a piacon, de május elején már érzékelhető lesz, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg magyar áru a boltokban. A hidegfóliás termesztők az érést tekintve egy héttel előrébb tartanak, mint egy évvel korábban, viszont mivel tavaly nagyon későn kezdték a idényt, az idei szezonkezdet tekinthető normálisnak. A szabadföldi termesztők csúszásban vannak, innen május legvégén várható számottevő termés. Ez azért jó hír, mert a fóliás termés nagyobbrészt le fog tudni vonulni a piacról, és nem fog összecsúszni a szabadföldivel, ami hirtelen túlkínálathoz és áreséshez vezethetne.

Fajtahasználat: nincs jelentős változás

A korábbi évekhez képest a legtöbbet használt fajtákban nincs változás, továbbra is a Clery, Asia, Joly hármas számít a fő fajtáknak. Újdonságnak számít a szaktanácsadók által is ígéretesnek tartott középérésű Lycia, de egyelőre bevezetés alatt áll, így korai megmondani, hogy sikeresen el fog-e terjedni.

Nagybani árak

A magyar szamóca termelői ára április vége felé a nagybani piacon 2000-2400 Ft/kg körül volt. Az import tételek esetében tágabb árintervallumról lehet beszámolni, jellemző a 3,0-4,5 euró/kg közötti ársáv, és főleg görög áru jelenik meg a magyar piacon. A tavalyihoz képest egyelőre a látszik, hogy valamelyest nőtt az importvolumen, ami adódhat abból, hogy a háború miatt a görögök is elveszítették az ukrán és az orosz piacot. Némi veszélyt jelenthet, hogy olasz kollégák véleménye szerint a görög termelők elég elkeseredettek, akár ár alatt is eladhatják a termést, csak hogy értékesíteni tudják, mert a szezon ilyen korai pontján még nagy az árolló – ha a szezon későbbi időpontjában közelebb kerülnek egymáshoz az árak, már nem biztos, hogy a kereskedők a külföldi árut fogják választani. Ennek oka, hogy a helyben termelt magyar áru mindig jobb minőséget feltételez az importnál, mert a gyümölcsöt teljes biológiai érettségben lehet leszedni, nem kell napokig  szállítani.

Termőterület

A hazai szamóca piacán rengeteg a kistermelő, ezért termőfelületet nehéz becsülni. (Már 2-3 hektár szamóca termelése is akkora munkaerőigénnyel jár, hogy a mai viszonyok között szinte megoldhatatlan ennyi embert találni, ezért Magyarországra jellemzőek az 1 hektár alatti kistermelők). Sajnos látszik, hogy ültetvénytelepítésre nagyon kevés régi termelő adott be pályázatot. Ennek oka lehet, hogy a viszonylag kis területek miatt nehéz volt pályázatírót találni. A szamóca következő évi termőterületét erősen meghatározza az előző évi piaci ár. A 2017-2018-as években területcsökkenést figyelhettünk meg, de 2019-től már jó áron volt értékesíthető a termék, ezért ismét bővülést tapasztalhattunk.

A magyar szamócatermesztés legjelentősebb körzetei (az ábrán csak a nagyobb gazdaságok területi adatai szerepelnek, a kistermelőket igen nehéz mérni, de szerepük a hazai termelésben jelentős)

A termelőknek és a piacnak mindig jót tesz, ha a tavasz szép lassan melegedik fel, mert ilyenkor nem csúsznak egybe a fűtött, a fóliás és a szabadföldi tételek. Ez egyrészt megfelelő és kiegyenlített árszínvonalat eredményez mindhárom termék piacán, majd a következő évi termőterület is bővül, vagy legalábbis szinten marad. Hirtelen felmelegedő áprilisi vagy májusi időszak esetén azonban nehezebben értékesíthető a szamóca, megtelik a piac. Szerencsére ez az utóbbi 2-3 évben elkerült minket, és már látszik, hogy minden bizonnyal idén is szépen elhúzódó szezon várható.

Átlagnak megfelelő, közepes termésmennyiség várható

A tavalyinál várhatóan nem kisebb termőterületen szépen fejlődnek a növények, az átlagosnál valamivel kevesebb virággal – ez főleg az őszi időjárási körülmények következménye (kevéssé volt hosszú és meleg ősz, kevesebb napsütéssel). Valószínű, hogy az országos összterméssel nem lesz gond, hiány nem lesz, és várhatóan a kereslet is megfelelően alakul, ami pedig az árakra lehet jó hatással, bár itt meg kell jegyezni, hogy április végén még nagyon a szezon elején vagyunk. A termelők jelenlegi meglátásai szerint még pang a piac, kevés az érdeklődő kereskedő, és egyelőre el se nagyon hiszik a vásárlók, hogy magyar áru van a polcokon, mert a sokéves tapasztalat szerint május elején kezdődik igazán a szamócaszezon.