Főleg a kedvezőtlen időjárás miatt 30% körüli terméscsökkenésre számítanak a görög szamócatermesztők.

Nick Nafpliotisz, a Greek and Fresh gyümölcskereskedő vállalat igazgatója a Sady Ogrody lengyel újságnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az elmúlt hónapok hideg időjárása jelentősen megnehezítette a görög szamócaszezon indulását.

„Az előző, nagyon sikeres idényhez képest minden teljesen máshogy alakult, és a termőterület 20%-os növekedése ellenére is 30%-kal kevesebb termést várunk. Már októberben és novemberben is rendkívül felhős, fényszegény volt az idő, amit decembertől márciusig extrém hideg követett. Január közepén például szokatlan módon eleredt a hó: Athénban 60 cm esett, a március pedig 15 év óta a leghidegebb volt, az átlaghőmérséklet 3,6°C-kal múlta alul az előző szezonban tapasztaltat.”

„Ráadásul sok gondunk volt a szaporítóanyaggal is, ami további terméskieséshez vezetett. A fajtahasználatban is megfigyelhetők változások: a Fortuna kezd visszaesni, helyét a Victory, a Rociera és a Calderon veszi át.”

Korlátozott kínálat, erős kereslet

„Szerencsére az alacsonyabb termésmennyiség jó árakkal párosult a szezon kezdetén, mert a görög szamócára már március elejétől nagy volt a kereslet mind Ázsia, mind az Öböl-menti országok részéről, és az európai szállítások is jól alakultak. Megjegyzendő viszont, hogy a légi szállítási kapacitás továbbra is korlátozott, illetve a fuvardíjak is jelentősen emelkedtek. Minden arra utal, hogy egész Európában erős lesz a szamóca iránt kereslet az idei szezonban is.”

Kapcsolódó cikkek:

Szezon elejei szamócakörkép: szépen elhúzódó érés, átlagos termés várható

Szeptember 21-22: Nemzetközi Szamóca Kongresszus Antwerpenben

Belgium: a magas gázárak miatt erős nyomás alatt a szamócatermesztők

Egyre vonzóbb szamócát termeszteni Olaszországban