A szőlőskertek és a zöldségfélék fontos kártevői a különböző lepkefélék lárvái (molyok, bagolylepkék, iloncák). A Lepinox Plus® egy szelektív biológiai növényvédő szer, amely a Bacillus thuringiensis var. kurtstaki baktérium törzsét tartalmazza, és több károsító Lepidoptera, azaz lepkeféle fiatal lárvái ellen hatékonyan alkalmazható.

A szőlő fontos rovarkártevői a szőlőmolyok. A tarka- és a nyerges szőlőmoly lárvái, a hernyók károsíthatják a fürtkezdeményeket, bogyókat, fürtöket. Kártételük borvidékenként és évjáratonként változik, de az ellenük való védekezés a növényvédelmi technológia része kell, hogy legyen a minőségi szőlőtermelésben. Előrejelzésük szexferomon csapdák alkalmazásával történik. A lepkék rajzásdinamikájának nyomon követésével tervezni tudjuk a kezelések megfelelő időpontját. A két, Magyarországon károsító szőlőmoly faj közül a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) a jelentősebb. A meleg, száraz időjárást szereti, szemben a hűvösebb és nedvesebb időt kedvelő nyerges szőlőmollyal. A tavaszi első nemzedék (május) hernyói a virágbimbókat és a fürtkezdeményeket rágják meg, és szövik be. A második (június-július) és a harmadik nemzedék (augusztus) lárvái már a bogyókba rágnak bele, néha csak a magot és héjat hagyják meg belőle, így okozva közvetlen kártételt a szőlőfürtökben. A hernyók által károsított szőlőbogyón fertőzési kapuk nyílnak, utat biztosítva a gombabetegségek – elsősorban a szürkepenész – számára, ami jelentős minőségcsökkenéssel és nagyobb terméskieséssel jár, mint a közvetlen bogyórágással okozott kár.

Kukoricamoly paprikában

Zöldségfélékben elsősorban a bagolylepke-félék és a különböző molyok okoznak komoly veszteségeket és termelési kockázatot. A biológiai védekezési lehetőségeknek itt kiemelt jelentősége van, hiszen a már szedésben lévő állományokban az élelmezés egészségügyi várakozási idő (É.V.I) 0 nap, ami lehetővé teszi a folyamatos és biztonságos értékesítést.

Tarka szőlőmoly kártétele szőlőben
Tarka szőlőmoly

Szőlőben és zöldségfélékben egyaránt 1 kg/ha dózisban, szexferomon csapdás előrejelzésre alapozva, a lárvák tömeges kelése idején, fiatal lárva stádiumban (L1-L2) kell kipermetezni. Erős fertőzésnél és elhúzódó rajzás esetén a kijuttatást 7-10 nap múlva szükséges megismételni, évente maximum 3 alkalommal. A készítmény a kártevők táplálkozása során kerül a szervezetükbe, a fogyasztás után a lárvák mozgása lelassul, és haláluk előtt összezsugorodnak, elszíneződnek. A permetszer kijuttatásakor törekedni kell a kezelendő levélfelület teljes borítottságára, a jó fedésre. A Lepinox Plus® egy biológiai növényvédő szerként engedélyezett, III. kategóriájú (szabad forgalmú) készítmény, amely a biológiai termesztésben is felhasználható. A méhekre veszélytelen, nem jelölésköteles! Lúgos kémhatású szerekkel nem keverhető, kijuttatása az alkonyati, esti órákban ajánlott!

További információ:

Kwizda Garden / Professzionális Kertészet | Facebook