A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. Íme a legutóbbi összeállítás főbb megállapításai, fókuszban a szamóca!
(Fotó: Dombóvári Tamás)

Furcsa kettősség jellemezte az idei évben Európa időjárását. Míg északon a szamóca termesztéséhez kiváló időjárási körülmények miatt bőséges belföldi kínálat alakult ki, ide értve Hollandiát, Belgiumot, Németországot és az Egyesült Királyságot, addig délen a szezon rosszul indult. Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban is szokatlan hideg, fagyok és esőzések hátráltatták a termés beérését, csökkentették a hozamokat, és mivel igen sok helyen egyszerre érett be a termés, ez kiegészülve az északi országok erős belföldi kínálatával, tovább nyomta lefelé az árakat. A felmelegedő idő miatt Dél-Afrikában és Észak-Amerikában is a szokásosnál nagyobb készletek, erősebb kínálat várható.

Benelux államok: árnyomás a kisebb fogyasztás és a jobb termés miatt

Május közepén az előző évekhez képest a szamóca ára alacsonynak mondható, részint azért, mert azonos időpontban érkezik szabadföldi áru több beszállító országból, részint pedig azért, mert a spanyol importgyümölcs szezonja elhúzódott az idén. Ugyanezt jelentették Skandináviából is, azaz a spanyol szamóca a szokottnál tovább maradt a piacon. Másrészt a Benelux országokba Görögországból is érkezik olyan szamóca, amelynek célpontja Oroszország lett volna, de a háború miatt ez a kereskedelmi útvonal lezárult. Helyi értékesítők szerint meglátszik, hogy a magasabb energiaárak és a rosszabb gazdasági helyzet miatt az emberek megpróbálnak a nem létfontosságú vásárlásaikon spórolni, ez pedig a szamócát nagyon kedvezőtlenül érinti.

Németország

Május közepén a helyi termék dominál a holland és olasz áruval szemben, Görögországból, Spanyolországból és Belgiumból csak kisebb tételek érkeztek. A korábban Portugáliából érkezett nagyobb tételnek sincs már nyoma a piacon, a szamóca elérhetősége mindenütt jó, igazából a kereslet az, ami nem mindig tud lépést tartani a kínálat bővülésével. Anyák napja környékén az elvárt módon felélénkült ugyan a kereslet, de a későbbi időszakban ismét előfordult, hogy nem sikerült kisöpörni a készleteket. A helyi termelők a magas termesztési költségekről és a Dél-Európából valamint Hollandiából származó olcsó importáruról panaszkodnak. Reményeik szerint a szezon második felében egyrészt a hazai termésű gyümölcs árai jobbak lesznek, másrészt a melegebb idővel a kereslet is élénkülni fog.

Franciaország

A francia szamócaszezon márciusban indult, és bár egyes termelők 20% körüli fagykárokat szenvedtek, áprilistól egyre nagyobb mennyiségek kerültek piacra. Ám ugyanaz a helyzet, mint a Benelux-államokban: az értékesítők gyorsan megérezték, hogy az emberek vásárlóereje lecsökkent, mert ezt pillanatok alatt visszatükrözték a kisebb értékesített mennyiségek. A francia terméknek ráadásul a jóval olcsóbb spanyol szamócával kellene versenyeznie, amit nagy mennyiségben importálnak a kereskedők a nyereségességük fenntartása érdekében. Ezért a viszonylag nagy francia termés és a gyengébb kereslet alacsonyabb felvásárlási árakban jelentkezik, ami rossz hír a termelők számára.

Olaszország: a tavalyinál 40%-kal alacsonyabb termelői árak

Az idei szezont Dél-Olaszországban a kedvezőtlen időjárási körülmények, a hűvös és fényszegény tavasz befolyásolták a leginkább, és ez a hozamra valamint a minőségre is hatással volt. A másik nagy gond a munkaerőhiány, ami Basilicata környékén több esetben oda vezetett, hogy nem volt, aki leszedje a termést, ezért a tavalyinál többször fordult elő, hogy a gyümölcs ott rohadt a földeken. Május közepén nincs árkülönbség a fajták között, és az árak eleve nagyon alacsonyak a tavalyi év azonos időpontjában mérttől 40%-kal maradnak el. Emilia Romagna környékén 10 napot késett a szezon, ezért az észak-olasz áru elvesztette koraiságban rejlő előnyét az európai piacokon. Példaként említhető az a kereskedő, akinek az egyik ügyfele Belgiumból az olasznál alacsonyabb áron kapott ajánlatot, ami korábban még soha nem fordult elő. Ez arra utal, hogy olyan országokban is nagy termés van az idén akik egyébként nem szoktak jelentős mennyiséggel jelentkezni a külpiacokon. Már korábban is sok hír érkezett arról, hogy Németországban is jó termés várható, ami tovább lassította az olasz exportot. Cesena környéke és a Verona régió május közepén teljes üzemre kapcsolt, de sok termelőnél keletkezik felesleg, amit kénytelen kedvezménnyel értékesíteni, de ez tovább nyomja az árakat. Észak-olasz kereskedők szerint jelenleg 2,5-3 euró/kg körüli nagykereskedelmi árak érvényesek, a termék többsége Emilia Romagna régióból érkezik, és még nincs hiány a déli, különösen Basilicata környékéről származó termékből sem.

Spanyolország: döcögős szezonkezdet

Az előző hetekben a helyi termék ára kis mértékben emelkedett, így már eléri az átlagos szintet, amit nagyrészt a kínálat csökkenése okozott. A spanyolok a 17. hét végére már értékesítették az idei szezonra tervezett mennyiség 85%-át, és már látszik, hogy ebben az idényben a termés körülbelül 6%-kal lesz kisebb a tavalyinál. Ez elsősorban a márciusi és április eleji esőzések következménye, ami miatt a hozamok is csökkentek, és lényegesen több lett a selejtes áru. A szokásosnál hűvösebb tavasz miatt Spanyolországban is kevesebb szamócát fogyasztottak a háztartások, mint a korábbi években.

A Huelva környéki termesztőkörzet értékesítői szerint idén kisebb mennyiségeket sikerült exportálni márciusban és áprilisban, mint a korábbi években, és ennek oka a fokozott görög jelenlét. A spanyol értékesítők szerint teljesen egyértelmű, hogy a görögök jelentősen növelték termőterületüket, ám erről nem szolgáltattak információt, mivel az EU nem kérdezte őket. Azt is meggyőződéssel állítják, hogy míg a korábbi években a görögök Kelet-Európába és a hozzájuk közel eső piacokra szállítottak, most az orosz-ukrán háború miatt termékeikkel egyre inkább Európa közepe és nyugati része felé terjeszkednek.

Az eddigi legjobb hónap a március volt a spanyol termelők számára, amikor bizonyos időszakokban 30%-kal voltak magasabbak az árak a tavalyinál. Ez részben annak volt köszönhető, hogy a kisebb mennyiség miatt a helyi kereslet és a kínálat egyensúlyba került, részben pedig annak, hogy márciusban csak Spanyolország tudott szamócát exportálni az Egyesült Királyságba, mert Marokkóban a rettenetes időjárási körülmények miatt nem tudták még betakarítani a termést. Spanyol értékesítők szerint sokkal több szamócát lehetett volna eladni a derék briteknek, ha lett volna elegendő árukészlet.

A spanyol szamócatermesztés 95%-át adó Huelva tartományban az idei terület 6167 hektár, ami 1%-kal múlja felül a tavalyi termőterületet. A leggyakoribb fajták a Fortuna és a Rociera, csakúgy, mint az előző évben. Több éve kezdődött folyamatos trend viszont, hogy egyre diverzifikáltabb a fajtahasználat, és elsősorban a nagyon korai fajtákat választják a termelők, hogy a szokásosnál korábban léphessenek piacra.

Április végén és május elején a kereslet a spanyol exportpiacokon még erős volt, de az értékesítők arra számítanak, hogy a célországok belföldi termelésének felfutásával Közép- és Észak-Európa piacain is nagy mennyiségben jelenik majd meg a hazai szamóca.

Nagy-Britannia

Nem volt könnyű feladatuk a kereskedőknek a spanyol import beindításánál. Először is, a spanyol termést hosszan tartó esőzések, homokviharok és borús idő késleltették. Másrészt az inputanyagok árának emelkedése, elsősorban a műtrágya, a műanyag tálcák, a kartondobozok, az üzemanyag és munkaerő drágulása megemelte a szamóca árát. És ha ez nem lett volna elég, ott volt még a logisztika: Doverben a hosszú sorok miatt megnövekedett várakozási idők okoztak gondot, Spanyolországban pedig a fuvarozók sztrájkja nehezítette a szállítást. Végül pedig a szamóca iránti brit kereslet is visszaesett a megélhetési költségek növekedése miatt, így az angolok is inkább a drága gyümölcsnél húzták meg a nadrágszíjat. Ezért csaknem biztos, hogy az évekig erős növekedést mutató spanyol szamócaexport idén stagnálni fog.

Ezen felül a brit szamócaszezon is kezd beindulni, a csúcstermést május második felében várják. Itt is küzdenek a megemelkedett input költségekkel, és a kiskereskedők által lenyomott árakkal, illetve gondok vannak a munkaerő rendelkezésre állásával, viszont előzetes becslések szerint a tavalyinál 50%-kal nagyobb termés várható.

Dél-afrikai Köztársaság

Északnyugat és Limpopo tartományokban most kezdődött a hazai szamócaszezon, számos új termelővel és új fajtával. A déli Fokvidéken vannak olyan termelők, akik a termesztést egész évben végzik. A minőség nagyon jónak tűnik, de melegebb időjárás esetén a tél vége és a tavasz kezdete körül a szamóca egyszerre érhez, így túlkínálat alakulhat ki. A főként Egyiptomból érkező import a szezonra leállt. Mivel a mennyiségek még mindig alacsonyak, az epret még mindig 250 grammos tálcákba csomagolják; később a termelők átállnak a nagyobb, 400 és 500 grammos műanyag tálcákra. Az árak jelenleg jók, a johannesburgi városi piacon 22 R (1,3 euró) és 30 R (1,76 euró) között mozognak egy 250 grammos csomagért.

Észak-Amerika

Kaliforniában az elmúlt hetek hűvösebb és fényszegényebb időjárása késleltette a szamóca beérését, de a növények egészségesek, és tele vannak zöld gyümölcskezdeményekkel, amelyek gyorsan be fognak érni, ha az idő melegebbre fordul. A három nagy kaliforniai körzet közül Santa Maria a legkorábbi, Oxnard jellemzően az Anyák Napja körüli időszakra időzíti termését, míg Salinas-Watsonville júniusban éri el a csúcsot.

Kína: folyamatosan növekvő termés és terület

A szamóca termőterülete és termése is folyamatos növekedést mutat Kínában. A jelenlegi terület 130 ezer hektár körüli, a termesztőkörzetek leginkább a keleti régióban, Shandong, Csiangszu (Jiangsu) és Liaoning környékén csoportosulnak. Csak 2020 első félévében 2600 új vállalat jelentette be, hogy szamócatermesztéssel szeretne foglalkozni, ami évi 5%-os növekedést jelent. A legtöbb termelő kicsi, csak 3%-uk rendelkezik 10 millió jüannál nagyobb bejegyzett tőkével (1,5 millió dollár, 550 millió Ft). Bár az idei évet erősen befolyásolta a koronavírus-járvány (Sanghaj kikötője most is le van zárva), a forgalom nem csökkent számottevően. Ennek oka, hogy a korai szezonban fantasztikus áron, 160-200 jüan között (23-30 USD, 8500-11100 Ft/kg) lehetett értékesíteni a gyümölcsöt, ami kínai Holdújév, a tavasz ünnepe (február 1.) környékén 90-120 jüan (15-18 USD, 5500-6600 Ft/kg) körül stabilizálódott.

A cikkhez szemlézett írások:

GLOBAL OVERVIEW STRAWBERRIES – Freshplaza

Kapcsolódó cikkek:

Hektikus árakkal folytatódik a hazai szamócaszezon

Lengyel szamócaárak: feleannyiba kerül még az importáru

Nehezen indult az idei szamócaszezon Görögországban

Szezon elejei szamócakörkép: szépen elhúzódó érés, átlagos termés várható

Belgium: a magas gázárak miatt erős nyomás alatt a szamócatermesztők

Egyre vonzóbb szamócát termeszteni Olaszországban

Szeptember 21-22: Nemzetközi Szamóca Kongresszus Antwerpenben