Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 4%-kal nőtt a szamóca belföldi termőterülete. Az eltérő klimatikus adottságoknak köszönhetően a gyümölcs már 12 hónapon keresztül kapható az országban.

A szamóca termőterülete 2021-ben Olaszországban 4%-kal, 4100 hektárra nőtt az Ista (Istituto Nazionale di Statistica) adatai szerint. A tavalyi év legnagyobb újdonsága azonban az, hogy a korábban zsugorodó északi régiós termőterület is növekedésnek indult. Továbbra is a csizma talpának közepén elterülő Basilicata és a mellette fekvő Campania számít a legnagyobb termesztő régiónak, együttesen az összes terület felét adják. Dél-Olaszországban összesen 2600, északon 1000, míg a középső országrészben körülbelül 500 hektáron folyik a gyümölcs termesztése.

Egyre vonzóbb a szamóca termesztése

A meglehetősen nehéz, COVID járvánnyal is súlyosbított 2020-as évet követően tavaly már ismét bővült (9%-kal) a kivitel, értékben pedig igen jelentős 29%-os növekedést könyvelhettek el az exportőrök. Ezzel párhuzamosan a belföldi fogyasztás is 4%-kal, 96 ezer tonnára nőtt, a taljánok összesen 393 millió eurót, a 2020-asnál 9%-kal többet költöttek szamócára.

Fogyasztás: friss szamóca egész évben

A gyümölcs szerelmesei már az év összes hónapjában vásárolhatnak Olaszországban termelt szamócát: a termőhely és a fajta változik az év előre haladtával. A főszezon áprilisban kezdődik és május végéig tart a déli körzet nagy termésével. Nyáron Emilia Romagna veszi át a stafétát, majd Verona környéke következik, ősz elején pedig az Alpok alatti ívben elhelyezkedő Piedmont, Trento és Bolzano robban be egészen az októberi fagyokig, de ekkor már újra is indul a kör Szicília termésével.

Fajtahasználat

Érdemes áttekinteni a fajtahasználatot is, mivel régiónként változik az eltérő éghajlati körülményeknek megfelelően.

Basilicata tartományban a Metapontumi-síkság (Metapontino, ez egyben egy község neve is) a termesztés központja, és itt még mindig a Sabrosa-Candonga számít mérvadónak, de szerepe folyamatosan csökken (a fajta neve Sabrosa, de Candonga márkanév alatt forgalmazzák). Még a terület 57%-án, csaknem 600 hektáron foglalkoznak vele, ám korábban 80-90%-os arányban csak ezt a fajtát termesztették ebben a körzetben. Egyre jobban terjed a késői, spanyol eredetű Inspire (143 ha) és a korán érő Rossetta fajta (86 ha), ezek segítenek a szezon széthúzásában. Az Inspire fajtát általában Matera márkanéven dobják piacra. Az idei év nem indult zökkenőmentesen a termesztőkörzetben, mivel március 8-án fagypont közeli minimum hőmérsékletet mértek több helyen is, amire főleg a Sabrosa-Candonga érzékeny.

Campania három legfontosabb fajtája a Melissa, az NSG 203 (Marimbella) és Sabrina, ezek együttesen a tartományi termőterület 70%-át fedik le.

Szicília egyetlen fajtát termeszt: a Florida Fortuna sehol máshol nem terem Olaszországban, és a Marsala környéki klímának köszönhetően extrém korai, télen betakarítható termést ad.

Emilia-Romagna számított a 70-es 80-as években Olaszország fő termesztőkörzetének, mára azonban jelentősége 10% környékére esett vissza. Szabadföldön termelnek, sok fajtával, és a déli tartományokban lecsengő szezon végén, nyár elején kezdődik a fő időszak. Elsősorban német fajtákat használnak, a legnagyobb termőterületek a Sibilla, Joly, Aprica, Clery és Brilla fajtákhoz tartoznak.

Verona környékén jelentős a szabadföldi és a hajtatott termesztés is, ezért ősz és tavasz folyamán egyaránt kerül piacra helyi szamóca. Elsősorban az Aprica, Agnese, Antea, Garda és a Callas fajtákat használják.

Kapcsolódó cikkek:

Szeptember 21-22: Nemzetközi Szamóca Kongresszus Antwerpenben

A hazai szamócatermesztés és a 2020. évi kilátások

A cikkhez szemlézett írások:

Fragole, Sabrosa Candonga perde quote

Fragole, il freddo rallenta la produzione

Fragole: consumi al +4% e prezzi medi al +5% nel 2021. Cresce il bio