A hollandiai termelés visszafogása óriási lehetőségeket tartogat az észak-afrikai ország exportőrei számára.

Hollandiában a pótlólagos megvilágítást igénylő hajtatott zöldségtermelést jelentős visszafogják a megugró energiaárak miatt, a fűtést igénylő termesztés volumene pedig még inkább csökken. Ez hatalmas lehetőségeket jelent a marokkói termékek számára – nyilatkozta Ruud Zwinkels, az EFP International importőr cég elnöke.

„A holland paradicsom, paprika és uborkaárak történelmi magasságokba emelkedtek, ami a most beinduló marokkói szezon számára igencsak kapóra jön. Példaként említhetem, hogy a 10×500 grammos cherry paradicsomot jelenleg 14 euróért lehet értékesíteni – bár ez nem lenne szabad, hogy elvakítsa az embereket, tekintettel arra, hogy a szállítás, a raklapok és a csomagolás költségei is jelentősen emelkedtek.

Az EFP másik szakértője, Danitsja Mulder szerint nem lesz gond a marokkói termékek elérhetőségével: „Az EFP 12 éve kiváló kapcsolatokat ápol Marokkóval, jó és rossz időszakokban egyaránt kiálltunk egymás mellett, és bizton állíthatom, hogy mind a minőség, mind a stabil kínálat tekintetében jó évnek nézünk elébe. Ez a teljes, októbertől májusig tartó marokkói idényre igaz. Mégis, nagy bizonytalanság fog uralkodni Hollandiában, de ez más eredetű: a fogyasztók egyszerűen nem tudnak néhány euróval sem többet fizetni a termékekért, miközben üzemanyag- és rezsiszámláik is folyamatosan növekednek. Csak remélni tudom, hogy nem alakul ki vákuum a költségek és az értékesítési árak között. Nem hiszem, hogy fogyasztóink teljesen elfordulnának a zöldségektől és gyümölcsöktől, azt azonban mondhatják, hogy kicsit ritkábban fogyasztják majd ezeket a termékeket.”

A marokkói paradicsom a fajtatípusok szinte teljes vertikumát lefedi, és piaci részesedésük Európában és Hollandiában is egyre nő. Ruud Zwinkels szerint tíz éve még Spanyolország megingathatatlannak tűnő dominanciát mutatott, de már Marokkó is igen komoly szereplővé vált.

Az EFP International két úton szerzi be a marokkói paradicsomot: egyrészt egy menetben kamionokkal Marokkóból egyenesen Hollandiába, másrészt szintén kamionokkal, Perpignan-ban átrakodva. Marokkóban is vannak minőségellenőreink, és amint az ellenőrzést követően jóváhagyják a tételeket, azonnal rájuk kerül az EFP matrica – így egy nappal korábban kerülhetnek a holland piacokra, amit a vásárlóink díjaznak is.

A cikkhez szemlézett írások:

High hopes for Moroccan tomato season

Kapcsolódó cikkek:

Ukrajna: egyre több olcsó paradicsom érkezik Törökországból

Franciaország: 3%-kal kevesebb frisspiaci paradicsom terem az idén

Franciaország: matricákkal tiltakoznak a termelők a marokkói paradicsom ellen

Marokkó idén megelőzheti Spanyolországot a világ paradicsomexport rangsorában

Spanyolország: ismét teret hódít a paradicsom Almeríában

Coragen 20 SC: szükséghelyzeti engedély hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban

Benevia: szükséghelyzeti engedély hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban

GRoW – a világ első kétkarú autonóm paradicsomszüretelő és csomagoló robotja

EU: 3%-kal csökken a frisspiaci paradicsom termelése