Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint 6,2 millió tonnára esik vissza a frisspiaci paradicsom volumene, ami 3%-os visszaesést jelent.

Az Európai Bizottság elemzése szerint az előző évek csökkenő tendenciája (az utóbbi öt évben csaknem évi 5%-os csökkenés) idén is folytatódik, 6,2 millió tonna körül alakul az uniós frisspiaci paradicsom termése, ami a 2021-es évhez képest 3%-os visszaesést jelent. A leginkább meghatározó tényező, hogy a magas energiaárak miatt visszaesett az üvegházi paradicsomtermesztés volumene. Fontos továbbá, hogy a kisebb méretű paradicsomok (koktél, cseresznye) térnyerése miatt a hozamok is alacsonyabbak.

A friss paradicsom éves fogyasztása az EU-ban 2021-hez képest 2%-kal csökken, az egy főre jutó éves fogyasztás 14,6 kg körül alakul az idén. A Bizottság által negyedévente elkészített jelentés szerint a termelés és a fogyasztás csökkenésével párhuzamosan a friss paradicsom uniós exportja is visszaesett. Maga az EU Bizottság is elismeri, hogy ez a Brexitnek és a brit piac fokozatos elvesztésének köszönhető, mivel a marokkói eredetű paradicsom egyre nagyobb konkurenciát jelent. Az uniós piacon is meghatározó jelenség az import növekedése: az EU frissparadicsom-behozatala 2021-hez képest 3%-kal fog növekedni, ami 23%-kal több, mint az elmúlt öt év átlaga. A teljes 2021-es évben az uniós import 67%-a Marokkóból származott, amelyet messze lemaradva Törökország követett.

A FEPEX spanyol ágazati szövetség aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az elemzés fényében, amelyben a Bizottság elismeri a paradicsom termelésének, exportjának és fogyasztásának csökkenését az EU-ban, valamint a behozatal folyamatos növekedését, semmilyen intézkedést nem fontolgatnak e tendencia megállítására és az uniós termelés megerősítésére.

A cikkhez szemlézett írások:

Tomatenproduktion in der EU geht um 3 Prozent zurück

Kapcsolódó cikkek:

Magyar Paradicsom Napja -hivatalos összefoglaló videó

Polly: robotizált beporzórendszer hajtatott paradicsomban

Beszámoló és letölthető prezentációk a Magyar Paradicsom Napjáról

Bemutatkoznak a Magyar Paradicsom Napja kiállítói

Hollandia: 41 paradicsomfarm jelentett ToBRFV fertőzést június elejéig

Ipari paradicsom: júniusi világpiaci körkép (WPTC, 2022.06.03)

Bemutatjuk a győztest: az Amela® paradicsom története

Még több magyar paprika és paradicsom jöhet: milliárdos beruházás a DélKerTÉSZ-nél