Trendforduló: a megugró áraknak köszönhetően ismét bővülést mutat a hajtatott paradicsom területe a legnagyobb spanyol termesztőkörzetben.

A legnagyobb spanyol mezőgazdasági szakmai egyesület, a több mint 200 ezer tagot számláló ASAJA egyik regionális szervezete, az Asaja Almería közlése szerint eredetileg a szokásosnál korábbra várták az idei szezon kezdetét, ám az utóbbi időszakban uralkodó perzselő hőség miatt jó, ha normál időben el tudják kezdeni az idényt. A „fóliaváros” területi arányainál megfigyelhető legfontosabb változás a paradicsom előtérbe kerülése lesz. Az utóbbi évek kifejezetten alacsony és instabil árai miatt sok termelő döntött úgy, hogy más növényeket, döntően cukkinit, paprikát vagy uborkát favorizál a paradicsommal szemben, idén azonban az átlagár 34%-kal nőtt a tavalyihoz képest – így a kisebb termelt mennyiség ellenére is 14%-kal nőtt az ágazat árbevétele. Az utóbbi évek egyik határozottan jelentkező tendenciája a paradicsomkülönlegességek irányába tett elmozdulás, mert ezek a típusok, fajták nagyobb jövedelmezőséget biztosítanak a gazdáknak. Ez a trend az idén is folytatódik, például a körte alakú koktélparadicsomot ismét jelentős területen termesztik majd.

A prognózisok szerint 2%-kal tovább nő a paprika területe is, az uborkánál pedig 5% körülire teszik a bővülést. A fenti kultúrák preferálását legfőképpen a cukkini (-15%) és a padlizsán (-10%) területének csökkenése kíséri.

A cikkhez szemlézett írások:

Almería. Se invierte la inclinación de las últimas campañas con un tomate al alza en superficie

Status of Almeria’s greenhouse crops at the end of August

ESTADO DE LOS CULTIVOS – PERIODO DEL 25 DE JULIO AL 28 DE AGOSTO DE 2022

Kapcsolódó cikkek:

Egyre kevesebb paradicsomot termesztenek Almeríában

Almeria húz hasznot a később kezdődő holland paprikaszezonból

Almeria: februártól a szokásosnál kevesebb paprika kerül piacra

Megkezdődött a 2021/22-es zöldségszezon Almeriában

Több paprika, kevesebb paradicsom várható idén Almeriában