A világ első kétkarú autonóm paradicsomszüretelő és csomagoló robotját ismerhette meg a nagyközönség 2022 júniusában az amszterdami GreenTech – kertészeti csúcstechnológiákat felsorakoztató – kiállításon. Az innovatív GRoW szüretelő robot debütálása elsöprő sikerű volt, ugyanis a kiállítás robotversenyén való részvételével egyből az első helyezést is magáévá tette a Ridder és a MetoMotion vállalat közös fejlesztése.

A GRoW (Greenhouse Robotic Worker) egy olyan forradalmi és többfunkciós kétkarú paradicsombetakarító robot, amely a szedési költségek csökkentésére, a szedés minőségének javítására és a rendelkezésre álló munkaerőtől való függőség csökkentésére jött létre.

A siker születése

A GRoW szüretelő robot az újabb ékes példája annak, hogy jelentős sikereket és eredményeket lehet elérni a technológiai fejlesztések terén (is) a vállalatok közötti kooperációval és az újra való nyitottsággal.  Az együttműködés, az intelligens robotrendszerek fejlesztésében és gyártásában úttörő izraeli MetoMotion, valamint a kertészeti technológiák globális vezetőjének számító, és kiterjedt szolgáltatási hálózattal rendelkező, holland Ridder vállalat között született meg. A kooperáció lényege és sikere itt is abban rejlik, hogy mindkét fél a saját területéről és tudásából tette bele a legjobbat a közös cél érdekében. „A MetoMotion a fejlesztésre és a gyártásra fog összpontosítani, a Ridder pedig a GRoW marketingjével, értékesítésével és szervizelésével foglalkozik majd.” – nyilatkozta Joep van den Bosch, a Ridder informatikai igazgatója.

A GRoW működésében rejlő nóvum

Adi Nir, a MetoMotion alapítója és vezérigazgatója a következőket nyilatkozta a GRoW-al kapcsolatban: „A technológiai fejlődés gyorsasága lehetővé teszi, hogy a robotika már rövid távon is jelentősen hozzájáruljon a kertészethez. Ennek köszönhetően született meg a paradicsomszüretelő robot ötlete, amely a betakarítás mellett a paradicsom fürt kezelését is automatizálja. Fokozatosan arra a következtetésre jutottunk, hogy a GRoW-ot két karral kell felszerelni, hogy még gyorsabban tudjon szedni és gyűjteni. Ezáltal a termelő képes 80%-át is megtakarítani a kézi szüreteléssel töltött munkaóráknak, miközben a robot által továbbra is biztosított betakarítás folytonossága. A paradicsom leszedése mellett a GRoW fedélzeti dobozoló rendszere a paradicsomokat ládákba rakja és a megfelelő kocsikra helyezi”.

A GRoW vezetői rendszere fejlett LiDAR biztonsági szenzorokkal (lézeres távérzékelővel) van ellátva és képes precízen, a termelő igénye szerinti érettségi fokra beállítva szüretelni a fürtöket. Nagy előnye, hogy az éjjellátó szenzoroknak köszönhetően alkalmas az állandó munkavégzésre. Az éjszakai szüreteléssel reggelre már készen is állhatnak a fürtök a szállításra, ugyanis a robot autonóm módon dobozolja és továbbítja is a stószokat a kihordó kocsinak.

Mesterséges intelligencián nyugvó szoftvere képes önmagát is tanítani, hogy a szüretelés közben folyamatosan fejlődve, egyre nagyobb hatékonyságot tudjon elérni fürtről-fürtre, ezzel végső soron pedig pénzt és időt megtakarítva a termelőnek.

Felhasznált források:

Tomato harvesting robot GRoW will officially be introduced at GreenTech

MetoMotion

Ridden