Békés tiltakozásba kezdtek a francia paradicsomtermesztők az olcsó marokkói import ellen.

Franciaországban a paradicsom piaca július közepe óta mélyrepülésben van: a nagy termés mellett látványosan visszaesett a belföldi kereslet. Augusztus hónapban katasztrofálisan alacsony szintre süllyedtek az eladások, és a termelési költségek növekedése miatt egyre több gazda lett veszteséges. Antoine Cheminant, Nantes környéki termelő szerint „a koktélparadicsom piaca már 7 hete kritikus állapotban van. Két éve, a járvány idején mindenki hálásan gondolt ránk a „Made in France” termékeink miatt, de szerintem ezt már el is felejtették. Az egyre mélyebb válság közepette termelőként egyszerűen nem értjük, miért található ennyi import paradicsom a boltok polcain.” A termelők ezért szeptember 8-9-én kezdtek megmozdulásokat szervezni, melyek során narancssárga matricát helyeznek el az import paradicsomok műanyag dobozain.

Cheminant szerint „a fogyasztókkal meg kell értetni, mivel jár a marokkói paradicsomtermesztés. Soha nem fogunk tudni árban versenyezni velük, például azért sem, mert a munkaerő 17-szer drágább Franciaországban. Az egyre aggasztóbb aszályos időszakok közepette a paradicsomtermesztés további nyomást helyez majd az ország amúgy is ingatag ivóvíz-ellátására, nem beszélve arról, hogy nagy energiaigényű lepárlóüzemeket kell működtetni, amelyek környezetvédelmi hatásai igen súlyosak. Ezekre a különbségekre utalva kellene végre felnyitnunk a fogyasztók szemét, növelni tudatosságukat. Ráadásul a hazai és az import termékek csomagolása a megtévesztésig hasonló, azt sem értjük, miért nem tüntetik fel jobban látható módon a termék eredetét – apró betűkkel a dobozok alján olvasható. Megkérdeztük a vásárlókat, félelmünk beigazolódott, tényleg fogalmuk sincs, honnan jött a paradicsom, sokan azt hisztik, hogy francia árut vásároltak. Nem célunk, hogy harcosan lépjünk fel, minden boltban beszélünk az üzletvezetővel, és elmagyarázzuk, mire készülünk, amit általában meg is értenek, el is fogadnak. A beszélgetés során megpróbáljuk megérteni, hogy a beszerzés során miért részesítik előnyben a marokkói árut, miközben a francia ágazat válságban van. Célunk az értelmes párbeszéd kialakítása annak érdekében, hogy konstruktív megoldást találjunk a helyzetre.”

Franciaország az Egyesült Államok és Németország után a világ harmadik legnagyobb paradicsomimportőre, tavaly 513,7 ezer tonna árut szereztek be külföldről, ebből 357 ezer tonnát Marokkóból. Az észak-afrikai ország Mexikó (1903 ezer tonna), Hollandia (933 ezer tonna) és Spanyolország (662 ezer tonna) után a világ negyedik legjelentősebb paradicsomexportőre, de ágazati előrejelzések szerint már az idén megelőzheti Spanyolországot.

A cikkhez szemlézett írások:

Stickers to protest: the pacifist actions of disillusioned French tomato producers

French Farmers Unions Launch Campaign Against Moroccan Tomatoes

Kapcsolódó cikkek:

Marokkó idén megelőzheti Spanyolországot a világ paradicsomexport rangsorában

Spanyolország: ismét teret hódít a paradicsom Almeríában

Coragen 20 SC: szükséghelyzeti engedély hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban

Benevia: szükséghelyzeti engedély hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban

GRoW – a világ első kétkarú autonóm paradicsomszüretelő és csomagoló robotja

EU: 3%-kal csökken a frisspiaci paradicsom termelése