A Bird Ball felülettakaró labdákkal az öntözéshez tárolt víz párolgási vesztesége akár 90%-kal csökkenthető, ráadásul mérsékli az algásodást, nem igényel karbantartást és még a szélviharoknak is ellenáll.

A következő évtizedben a klímaváltozás és az ebből adódó időjárási szélsőségek meghatározzák a mezőgazdaság helyzetét Magyarországon is. A szárazabb nyarak és a kiszáradó talaj komoly kihívást jelentenek az egész országban, még akkor is, ha idén tavasszal Magyarországon jelentős, az átlagot meghaladó mennyiségű csapadék esett.. A kutatások szerint az elkövetkező időszakban az időjárási szélsőségek tovább fognak erősödni, és kevés az olyan forgatókönyv, amely kedvező képet festene az előttünk álló évtizedekre.

A hazai mezőgazdaság sikeres működtetéséhez a gazdálkodóknak új technológiákra kell támaszkodniuk. A mezőgazdasági szektornak fel kell készülnie a változó körülményekre, és alkalmazkodnia kell a megváltozott időjárási viszonyokhoz. Ebben a folyamatban az egyik legfontosabb lépés a vízmegtartó gazdálkodásra való áttérés, amely kiemelt fontossággal bír.

Miért van kulcsszerepe a fenntartható vízgazdálkodásban a mezőgazdaságnak?

Világviszonylatban a mezőgazdaság felel az éves vízhasználat közel 70 százalékáért, jelentős hatást gyakorolva ezzel az édesvízkészletek minőségére és rendelkezésre állására. Ez az arány Európa esetén kisebb csupán 50%. Ez azt jelenti, hogy ha a mezőgazdasági vízgazdálkodás fenntarthatóvá válna a következő években, évtizedekben, akkor ez hatalmas lépés lenne globális szinten az emberiség számára.

Mi a megoldás?

A melegebbé, szárazabbá váló éghajlat következtében a növénytermesztésben az öntözés jelenthet megoldást. Azonban ez az irány veszélyes is lehet, hiszen növeli a vízfelhasználást, felgyorsíthatja a rendelkezésre álló vízkészletek csökkenését, csökkentheti a talajvízszintet, stb. Vagyis az öntözés, akkor valós és helyes megoldás, ha fenntartható vízgazdálkodáson alapul, ami azt jelenti, hogy a természetes vízforrásokból (csapadék, folyók, csatornák, stb.) származó vízkészletet felhalmozzuk, tároljuk a tényleges felhasználásig, eközben a veszteségek minimalizálására törekszünk (pl.: párolgás csökkentés, szigetelt (műanyag fóliával/lemezzel bélelt), épített víztározó, hogy a víz ne szivárogjon el, stb.). Ehhez víztakarékos öntözési technológiák és infrastruktúrák fejlesztése szükséges, hiszen ezek jelentős szerepet játszanak a vízkészletek felhalmozásában, megtartásában, célszerű felhasználásában és minőségi javításában is. Ehhez kapcsolódva a fenntartható mezőgazdasági vízgazdálkodási módszerek fejlesztésére és támogatására irányuló célkitűzéseket az ENSZ határozatban is megerősítette (A/RES/70/198).

Hazánk helyzete

Magyarország víznagyhatalomnak számít, azonban nekünk is el kell mozdulnunk a fenntarthatóság irányába, mert már hazánkban is érződik az éghajlatváltozás hatása. Változtatni kell a gyors vízelvezetésen alapuló vízgazdálkodási elven, hiszen a víz a nemzet vagyona, meg kell becsülnünk, és lehető leghatékonyabb módon kell felhasználnunk. A vizek megtartására kell törekednünk, hogy az öntözés vízigénye kielégíthető legyen. Ha ezt nem tesszük, akkor az éghajlatváltozásnak köszönhető hosszabb aszályoknak jelentős kockázata lesz már a közel jövőben a mezőgazdaság számára, és ezáltal élelmiszerbiztonságra is. Szerencsére Nemzeti Vízstratégia foglalkozik ezekkel a problémákkal, és javaslatot tesz a kezelésükre. Már csak az a kérdés, hogy a tervek mikor és hogyan fognak megvalósulni, és milyen fejlesztési támogatások lesznek elérhetők.

Magyarországon a termőterületek csupán 2-3%-át öntözik, miközben az  Európai Unióban a termőterületek 6%-át. A világviszonylathoz (21%) képest mindkét szám alacsony, ami leginkább a kedvező európai éghajlatnak köszönhető. Mivel azonban az éghajlati változás már érzékelhető, ezért ez az arány hazánkban és Európa egészét tekintve szinte biztosan emelkedni fog, ami az infrastruktúra és az öntözési technológiák fejlesztését igényli. Az öntözésfejlesztés közvetlen hatásaként megszűnik a csapadék eloszlási bizonytalanságából eredő termelési kockázat, ezáltal növekszik mind az ágazat jövedelmezősége és versenyképessége, mind pedig a termelés intenzitása és az élelmiszerellátás biztonsága.

Ezek alapján jól látható, hogy a fenntartható vízgazdálkodás az egyik legfontosabb témává vált a mezőgazdaságban, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert aki megteszi az lemarad, és a versenyképességét, gazdaságát veszélyezteti.

A cégünk, az Euro-Matic Kft. felismerte ezt a problémát, és olyan innovatív megoldást kínál a hatékony és fenntartható vízgazdálkodás eléréséhez, amellyel az öntözéshez tárolt víz párolgási vesztesége akár 90%-kal csökkenthető. Hogyan érhető el ez a drasztikus csökkenés? Labdákkal!

A kültéri takarólabdáink használatával a természetes és épített öntözővíztározók felszíne lefedhető (a fedési arány 91%), így a szabad vízfelület minimálisra csökken (kisebb felületen tud a víz párologni), illetve a labdás fedőréteg szigetelő hatásaként más, a párolgást fokozó környezeti tényezők hatása is enyhébb lesz. A labdák telepítése nagyon egyszerű, a folyadék felszínére kell önteni őket, és ott maguktól elterülnek. Nem igényelnek karbantartást, gond nélkül követik a folyadékszint ingadozását, akár egy üres tározóban is lehetnek, amely csak időszakosan van feltöltve. A labdákra 10 év garanciát vállalunk, de a tényleges időtartama ennek a többszöröse, tehát a kültéri takarólabdáink használatával évtizedekre megoldódik a párolgási veszteség problémája.

A párolgáscsökkentés nem az egyetlen olyan terület, ahol hatékonyan lehet alkalmazni a labdáinkat. Számos más célra, szinte bármelyik iparágban alkalmazható, ez a rugalmas folyadékfedési rendszer. Ha többet szeretne megtudni, a termékünkről, akkor kattintson ide:

Az öntözővíztározók esetén óriási előnye még a labdás fedésnek, hogy az algásodásból származó problémák is megelőzhetők vele, hiszen a felszín lefedésével a vízbe nagyon kevés fény jut, ami az algák és más vízinövények számára létfontosságú. Ilyen kedvezőtlen életfeltételek mellett nagy tömegben nem tudnak elszaporodni sem az algák, sem a vízinövények. Ennek eredményeként nem lesz gondja a szivattyúk és szűrők állandó karbantartásával, aminek jellemzően az algásodás volt a legfőbb oka. Az algásodás megszüntetése a vízminőség javulását is garantálja. A kültéri takarólabdáknak 3 típusa van, amelyek közül a kollégáink segítségével ki tudja választani az Ön számára legkedvezőbb megoldást.

Vegye fel a kollégáinkkal kapcsolatot, és kérjen ajánlatot, hogy a hatékonyabbá tegye a vízgazdálkodását:

Szabó-Hermann Zita
Értékesítési vezető
Nyelv: magyar, angol
+36 30 405 2292
z.hermann@euro-matic.eu
Jankó Patrik
Értékesítési menedzser
Nyelv: magyar, angol, szlovák
+36 30 010 8488
p.janko@euro-matic.eu