Júniusi, 200 ezer tonna körüli őszibarack termés-előrejelzését 215 ezer tonnára növelte az Agreste.

Az enyhébb tavasz miatt már a júniusi, korai prognózis kiadásának időpontjában is látszott, hogy a tavalyi, mindössze 170 ezer tonnás őszibarack- és nektarintermésnél idén jobbak a kilátások Franciaországban, azt azonban az intézetnél sem gondolták volna, hogy a végső előrejelzés számai ennyire jók lesznek. A júniusi, óvatos prognózis még 200 ezer tonna alatti mennyiségről szólt, a mostani legfrissebb, szeptember 1-jén kiadott Agreste előrejelzés már 215 ezer tonnáról szól. Ez 9%-kal haladja meg a 2017-2021 közötti időszak éveinek átlagát, de a termelők szempontjából fontosabb, hogy a jó termés mellett augusztusban 5%-kal voltak magasabbak az árak a tavalyiaknál.

Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) körzetében az augusztusi hőhullám miatt a gyümölcsméret csökkent, ami a termésmennyiség enyhe csökkenéséhez vezetett, de az itteni 2300 hektáros termőterületről a tavalyi, súlyosan fagykáros évhez képest várhatóan még így is 4%-kal több, 62,1 ezer tonnás termést takarítanak be.

A Rhone völgyében (Auvergne-Rhone-Alpes körzet, 2200 hektár) a forró időjárás és az aszály szintén csökkentette a kései fajták méretét. A vegetatív fejlődési szakaszt követően a szezon elején az érés két hétig késett, viszont a gyümölcsök igen jó egészségi állapotban vannak. A termelés várhatóan 43,4 ezer tonna lesz, azaz jelentősen emelkedik a 2021-es alacsony terméshez képest (+130%), de az ötéves átlaghoz képest is (+44%).

A legnagyobb francia termesztőkörzetben, Languedoc és Roussillon (Okcitánia) környékén (5700 hektár) a 103,4 ezer tonnás termés várhatóan jelentősen meghaladja a 2021. évi volument (28%) és az ötéves átlagot (10%). A terméshozamokat némileg csökkentette a hőhullám és az aszály, kivéve Gard környékét, mivel ez egy jobban öntözött terület.

A MEDFEL adatai szerint az európai őszibarack- és nektarintermelés 2022-ben várhatóan 15%-kal emelkedik az idén, de még mindig messze elmarad a 2016-2020-as átlagtól (-19%). Ennek legfőbb oka, hogy Spanyolország, Európa vezető termelője súlyos fagykárokat szenvedett, így a tavalyihoz képest év alatt negyedével, a 2016-2020-as időszak átlagához képest pedig 41%-os termeléscsökkenést könyvelhet el. Augusztusban a spanyol lapos őszibarack hiánya miatt a fogyasztás a francia eredetű őszibarack felé tolódott el, bár a júliusi szüreti csúcs után csökkenő kínálat csak nehezen tudta kielégíteni a keresletet, amelyet a konkurens kajszibarack-kínálat korai megszűnése és a fogyasztásnak kedvező meleg hőmérséklet is növelt. Ilyen feltételek mellett az árak tartósan, egy év alatt 5%-kal, a 2017-2021-es átlagnál pedig 32%-kal magasabbak.

A cikkhez szemlézett írások:

Une production de pêches supérieure en 2022 de 9 % à son potentiel

Kapcsolódó cikkek:

Bulgária: spekuláció az őszibarack és a nektarin piacán

Olaszország: nagyot drágult az őszibarack és a nektarin

Spanyolország: jó árakkal, erős kereslettel ért véget a korai őszibarack szezonja

Franciaország: átlagoshoz közeli őszibaracktermés várható az idén

Európai őszibarack termésprognózist adott ki az Europêch

Elkerülték a kemény fagyok a magyar őszibarack-ültetvényeket