Az erős európai keresletnek köszönhetően jó áron adták el a korai őszibarackot az andalúz termelők. Kérdés, hogy ez fedezi-e az inputok 30%-os drágulását.

A múlt héten a Guadalquivir-völgyben és Huelva tartományban véget ért a korai őszibarack és nektarin szezonja. Az európai piacokon erős volt a kereslet, ami kedvező árakat eredményezett. Az Asociafruit (Andalúz Gyümölcs-, Zöldségtermesztők és -exportőrök Szövetsége) információi szerint a szaldó várhatóan pozitív lesz, bár még nem tudni, hogy a termelési költségek növekedését (kb. 30%) mennyire tudták ellensúlyozni a korábbi évekhez képest kedvező értékesítési árak.

Az ágazati szereplők meglátása szerint az idei eredmények a korai andalúziai csonthéjas gyümölcsök pozícióinak megszilárdulását jelentik a piacokon elsősorban a minőségük miatt, és különösen igaz ez a nektarin esetében. Ennek eredményeképpen megállt az a 15 éve tartó termőterület-csökkenési tendencia is, melynek folyamán Sevilla tartományban felszámolásra került az ültetvényterület 70%-a. Az andalúz őszibarackot és nektarint elsősorban export keretében értékesítik koraisága miatt, ami azt jelenti, hogy a teljes termés 70%-a exportra kerül. A fő felvásárló Franciaország (37%), majd Németország (17,5%), Olaszország (17%) és Hollandia (5,8%) következik.

A két hónapnál is rövidebb szezon igen rövidnek számít, de nagyon sok munkaerőt, szedőmunkást igényel. Spanyolországban a munkaerőhiány más termékek esetében is jelentkezett, de talán sehol sem olyan nyilvánvalóan, mint a Guadalquivir völgyében, ahol a problémát az is súlyosbította, hogy több kultúra csúcsidőszaka is egybecsúszott. Túl kevesen dolgoztak a földeken és a raktárakban, hűtőházakban is, ami a következő években egész biztosan oda fog vezetni, hogy más országokból is szerződéses munkaerőt kell toborozni. Ezért az Asociafruit máris kezdeményezte a tartományi bizottság sürgős összehívását a mezőgazdasági szezonokban részt vevő bevándorló munkavállalók szervezésével, koordinálásával és társadalmi és szakmai integrációjával kapcsolatosan.

A növekvő költségek és a munkaerőhiány mellett az ágazatnak a következő szezon előtt egy másik nagy gonddal is szembe kell néznie: a már most is súlyos aszállyal. Az Asociafruit közleménye szerint: „Hacsak ősszel nem következik be radikális változás a csapadékmennyiségben, nem lesz más választásunk, mint az öntözés korlátozása, ami kihatással lesz a következő évi termés mennyiségére és minőségére egyaránt”.

A cikkhez szemlézett írások:

Termina la campaña de fruta de hueso en la Vega del Guadalquivir y Huelva con unos buenos resultados para agricultores y empresas comercializadoras

Andalusien: Frühe Steinobstsaison erfolgreich beendet

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: a szokásosnál 10 nappal korábban indult meg az extra korai nektarinszezon

Franciaország: átlagoshoz közeli őszibaracktermés várható az idén

Európai őszibarack termésprognózist adott ki az Europêch

Elkerülték a kemény fagyok a magyar őszibarack-ültetvényeket

Lengyelország: 10%-kal nőtt tavaly a nektarin importja