Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint április 21-ével véget ér a radiációs fagyok húsvét környéki időszaka, a továbbiakban az ültetvényeket komolyan veszélyeztető lehűléstől nem kell tartani. A FruitVeB ezért a legjelentősebb hazai termőtájon, Szatymaz környékén termelő gazdákat kérdezte meg a fák állapotáról és a várható termésről. Készséges válaszaikat nagyon köszönjük, lássuk, mi várható az idei évben!

Az utóbbi két évben bizony nem kímélték barackosainkat a tavaszi fagyok, ami erősen meg is mutatkozott a hozamokban és hazai termésmennyiségben. Ez nem magyar specifikum volt, hanem európai trend, amit az EU termésadatai is tükröznek.

Idén is bőven volt ok az aggodalomra, mert a Húsvét előtti héten, április 12 körül némileg váratlanul mínusz 4 és 7°C közé hűlt éjszaka a levegő. Ráadásul az OMSZ előrejelzése azt ígérte, hogy hátra van még a feketeleves, és az ünnepek alatt további kemény fagyok várhatók. Aki csak tehette, felkészült, hogy minden eszközt bevessen: készenlétben álltak az öntözőrendszerek, kihelyezték a fagyvédelmi gyertyákat, a gázüzemű telepített és mobil gépek is várták az indítást. Egy láthatatlan felső erő azonban idén nagyon vigyázott a magyar barackra, mert a hétvégén az éjszakai hőmérséklet csak igen kis körzetekben süllyedt mínusz 4°C környékére. Általában -2-3°C-on megállt a lehűlés, de voltak olyan körzetek, ahol -1°C-os minimumot kellett csak elviselnie a gyümölcsfáknak.

Olyan azért nincs, hogy Magyarországon az őszibarack legalább egy kicsit ne fagyjon el, és sajnos idén tavasszal is voltak kisebb kiterjedésű területek, ahol pár fokkal hidegebb volt, mint akár csak néhány kilométerrel arrébb. Megszenvedték az április 12 körüli fagyokat a spanyol és olasz korai fajták is, de ez nem tekinthető kuriózumnak, inkább az a kivétel, ha egyes években sértetlenek maradnak. Az összképet tekintve idén kedvezett az őszibaracknak az is, hogy a korai kitavaszodást egy hosszabb hűvös időszak követte, ami 10-12 nappal hátravetette a fenológiát. A hónapok óta uralkodó légköri aszály nem segített a gazdáknak, de a döntő faktor az előző két évhez képest az volt, hogy április közepe táján nem volt túlságosan hideg ahhoz, hogy jelentős kárt szenvedjenek az ültetvények. Ezért pillanatnyilag azt lehet mondani (bár biztosat majd csak júniusban állíthatunk, addig még sok minden történhet), hogy az előző évekhez képest nincsenek számottevő fagykárok, komolyabb terméskiesésre nem kell számítani. Örvendetes módon a helyzet úgy néz ki, hogy az idén a hazai piacon magyar barack lesz elegendő mennyiségben. Csak a nagyon korai szegmensben lesz terméskiesés a spanyol és olasz fajták fagyérzékenysége miatt, de itt az lenne a nagy szó, ha ezek a fajták nem fagynának el (egyértelmű, hogy nem a hazai termesztési körülményekre lettek kinemesítve, óriási a termesztési kockázatuk, ami nem csak az előző két, pusztítóan fagyos évben mutatkozott meg, hanem, az idén is).

Az idei tavaszra tanulságul talán az szolgálhat, hogy az öntözésbe és a fagyvédelmi eszközökbe történő beruházások egyre inkább elkerülhetetlenek: termelői tapasztalatok szerint a szélgépek kiválóan működtek, még gyenge inverzió esetén is emeltek pár fokot a koronaszint hőmérsékletén. És bár az idei tavaszi fagyokat jó állapotban vészeli át a barackágazat, nem szabad elfelejteni, hogy nincs ilyen szerencsénk minden évben, illetve most is többször a letális hőmérséklet közelébe süllyedt a hőmérő higanyszála.

Korai nemzetközi kitekintés, egyelőre termésbecslés nélkül

Az utóbbi hetekben már többször írtunk arról, hogy Olaszországban és Franciaországban is komoly lehűlések károsították az ültetvényeket. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a franciáknál a tavalyinál kevésbé súlyos a kár, de itt is vannak olyan körzetek, ahol borotvált a fagy, a legsúlyosabb a helyzet a dél-franciaországi Baronnies régióban, ahol a szokásos termés harmada várható. Spanyolország második legjelentősebb őszibarack-termesztő körzetében, Murcia régióban pedig özönvízszerű esőzések és jégverés pusztított. (Lásd a kapcsolódó cikkeket az írás végén.) A legjelentősebb termesztőkörzet, Katalónia egyelőre érintetlen. Számunkra ez azért fontos, mert importunkban a spanyol áru behozatala dominánssá vált, amint az az alábbi ábrákon látható:

A MedFel május végén szokta nyilvánosságra hozni idei évre vonatkozó prognózisát, a teljes európai termésre vonatkozó becsléseket várhatóan ekkor közöljük. (A tavalyi, 2021-es évre vonatkozó termésbecslés itt olvasható: A 2021. évi európai őszibarack- és nektarintermés – a medFEL termésbecslése).

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: 200 ezer hektáron okoztak károkat a heves esőzések

Kemény fagyok sújtották a spanyol csonthéjas ültetvényeket

Spanyolország: a szokásosnál 10 nappal korábban indult meg az extra korai nektarinszezon

Súlyos aszály az Ibériai-félszigeten – rendkívüli intézkedések szükségesek

Munkában a fagyvédelmi gépek az olasz barackültetvényekben

Két héttel korábban borultak virágba a barackültetvények Olaszország egyes régióiban

Franciaország: a tavalyiaknál egyelőre mérsékeltebbek a fagykárok

Franciaország: komoly hidegbetörés sújtotta a gyümölcs- és szőlőültetvényeket

A cikk elkészítésében nyújtott segítségük miatt a FruitVeB köszönetet mond az alábbi gazdáknak, akik értékes meglátásaikkal, helyzetértékelésükkel támogatták a szerkesztőség munkáját: Gyuris Mihály, Vass Károly, Ördög László, Kovács „Bakter” Attila, Kádár-Németh Viktor.