Azonnali intézkedések szükségesek az agrár-élelmiszeripari szektor számára a Coldiretti szerint.

Riasztó képet fest nyilatkozatában a Coldiretti az olasz agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőinek állapotáról. A legnagyobb olasz gazdaszervezet megbeszélésre hívta Daniele Franco gazdasági minisztert és Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési minisztert, az ülésen pedig az alábbi helyzetet vázolta: az előttünk álló hónapok különösen kockázatosak, mivel a tipikus olasz élelmiszerek gyártása, feldolgozása ebben az időszakra koncentrálódik (zöldségkészítmények, szószok, gyümölcslevek, borok, étolajfélék, paradicsompüré stb.)

Az elszálló költségek súlyosan érintik az ágazatot, olyannyira, hogy a gazdaságok 13%-a kritikus, bezárás közeli állapotban van, minden harmadik (34%) pedig veszteségesen üzemel. Ez nem is csoda olyan gazdasági körülmények között, ahol a műtrágyák ára 170%-kal, a takarmányok átlagosan 90%-kal, a dízel 129%-kal, az öntözéssel kapcsolatos költségek 300%-kal emelkedtek. A feldolgozóipar sem örülhet, itt az üveg ára a tavalyihoz képest 30%-kal, a tetrapack csomagolásé 15%-kal, a címkék 35%-kal, a kartonpapír 45%-kal, a konzervdobozoké 60%-kal, a műanyagoké pedig átlagosan 70%-kal emelkedett. A teljes élelmiszeripart sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró körüli, ami teljes olasz GDP negyede, és csaknem 70 ezer agrár-élelmiszeripari vállalat 4 millió munkavállalóját érinti valamilyen mértékben.

Az őszig tapasztalható áremelkedések miatt 2,6 millió olasz polgár jelezte, hogy gondot fog jelenteni számára az élelmezés, és az olaszok fele (51%) csökkentette vásárlásai összegét, míg 18% adott lejjebb a megvásárolt áruk minőségéből – egyelőre még a lakosság 31%-a vallja azt, hogy vásárlásai során nem változtatott eddigi szokásain.

A cikkhez szemlézett írások:

Filiera Italia e Coldiretti: “Bene gli aiuti contro il caro energia”

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: szabadesésben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Olaszország: nehéz helyzetben a paradicsom-feldolgozó ágazat

Olaszország: lassul a zöldség-gyümölcs export üteme

Olaszország: elszabaduló infláció, jelentősen drágultak a zöldségek és gyümölcsök is