Az olasz őszibarack és nektarin 35-50%-kal drágábban jelenik meg a piacon, mint tavaly.

Bár a tartósan magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság kisebb átlagos gyümölcsméretet eredményezett, a minőség kiváló, mind az érzékszervi tulajdonságok, mind a termék eltarthatósága tekintetében. Az Olasz Statisztikai Hivatal a 2022-es évre 537 000 tonna nektarint, 469 000 tonna őszibarackot és 75 000 tonna ipari őszibarackot („Percoca”) prognosztizál.

A kínálat 2022-ben az előző évhez képest helyreállt, de továbbra is elmarad a potenciális mennyiségtől. A Spanyolországból érkező áru hiánya azonban érezhető volt, így az olasz exportvolumen idén magasabb volt, mint az elmúlt két évben. Az olasz áruk számára számos értékesítési lehetőség kínálkozik az európai piacokon, így a kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzések jelenleg igen optimisták.

Azonban nemcsak a mennyiségek, hanem az árak is jelentős növekedést mutatnak: a sárga húsú őszibarackot átlagosan +35%-kal (0,90 euró/kg), a fehér húsú fajtákat +50%-kal (0,95 euró/kg) drágábban értékesítették az előző évhez képest. A sárga húsú nektarinoknál szerényebb az árnövekedés mértéke: +19% 2021-hez képest (0,98 euró/kg), de a fehér húsú nektarinok esetében már +44% (1,04 euró/kg). A fehér húsú lapos őszibarackot szintén 1,04 euró/kg átlagáron kínálják, ami +52%-os növekedést jelent az előző évhez képest

A cikkhez szemlézett írások:

Pesche, +35% per il prezzo all’origine delle gialle

Italien: Steinobst-Exporte höher als in den vergangenen Jahren

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: átlagoshoz közeli őszibaracktermés várható az idén

Spanyolország: jó árakkal, erős kereslettel ért véget a korai őszibarack szezonja

Európai őszibarack termésprognózist adott ki az Europêch

Elkerülték a kemény fagyok a magyar őszibarack-ültetvényeket

Spanyolország: a szokásosnál 10 nappal korábban indult meg az extra korai nektarinszezon

Lengyelország: 10%-kal nőtt tavaly a nektarin importja