Az Europêch prognózisa szerint 9%-kal nő az európai őszibarack- és nektarintermés a tavalyi évhez képest, de ipari barackból kevesebb várható.

Két egymást követő extrém módon fagykáros, veszteséges évet követően a négy nagy európai őszibarack- és nektarintermelő országnál (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) az idei szezonban a termelés fellendülése prognosztizálható. A május 24-én online megrendezett Mardis de Medfel konferencián az Europêch szakértői 2,9 millió tonna környékére becsülték a 2022-es termést. Ez összességében 9%-kal több, mint a 2021-ben betakarított mennyiség, de még mindig 20%-kal marad el a 2016-2020 közötti időszak átlagától.

Idén tavasszal a görögországi, olaszországi és franciaországi termőterületeket nagyrészt megkímélte a fagy. Nagyobb kár csak az észak-spanyolországi termőterületeken, Aragóniában és Katalóniában keletkezett. A várható termésmennyiségeket tekintve idén továbbra is Olaszország áll az élen valamivel több mint 1 millió tonna terméssel (+43% a tavalyi évhez képest), a jelentős fagykárok ellenére a második helyen még így is Spanyolország áll 714 927 tonnával (-25%), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Görögország állhat fel 353 300 tonna frisspiaci áruval (+120%) és csaknem 300 ezer tonna ipari barackkal. Franciaország 192 973 tonnával (+20%) a negyedik.

Több frisspiaci, kevesebb ipari barack várható az idén

Az őszibarack, a laposbarack és a nektarin, azaz a frisspiacra kerülő gyümölcsök mennyisége a prognózis szerint 2,27 millió tonna lesz, ami 15%-kal több az előző évi közel 1,98 millió tonnás volumennél. Ezzel szemben az ipari feldolgozásra szánt barack (pavia) termése ebben a szezonban alig haladja meg a 600 ezer tonnát, így -7%-kal elmarad a 2021-es volumentől, sőt -21%-kal a 2016-2020-as évek átlagától is.

Olaszország

A 2021-es, igen súlyos fagykárokat követően Olaszország több régiójában is a termőpotenciálnak megfelelő termést várnak, így például Emilia-Romagnában 43%-kal többet, mint tavaly.

Spanyolország

Az ibériaiaknál már tavaly is a szokásosnál kisebb termést takaríthattak be, de ez még elfogadható, kereskedelmileg értelmezhető volument jelentett. Idén azonban nagyon komoly, 70% körüli terméskiesés várható Katalóniában, ezért a teljes spanyol termés 25%-kal marad el az előző évitől.

Franciaország

Az idei tavaszi fagyokat különösebb megrázkódtatások nélkül vészelték át a francia ültetvények (ez 2021-ben nem így volt). A május végi hőhullám bizonyára meg fog látszani a gyümölcs minőségén, de általában véve a szokásos szintnek megfelelő betakarított mennyiség prognosztizálható.

Görögország

A tavalyi, extrém alacsony termést követően Görögország is visszatér a normál szintre. Az állományok a szokásoshoz képest 7-10 napos csúszásban vannak a hideg görög tavasz miatt, és a korai fajták némi fagykárt is szenvedtek, de összességében jó termés várható.

A cikkhez szemlézett írások:

Europese perzik- en nectarine-oogst normaal met uitzondering van Spanje

European peach and nectarine harvest normal with the exception of Spain

Europêch‘: Europa erwartet höhere Pfirsich- und Nektarinenernte als im Vorjahr

Pesche, percoche e nettarine: le prime stime sulle produzioni europee

Kapcsolódó cikkek:

Elkerülték a kemény fagyok a magyar őszibarack-ültetvényeket

A 2021. évi európai őszibarack- és nektarintermés – a medFEL termésbecslése