A kajszihoz hasonlóan a tavalyi rossz év után újra átlagos termést várnak Franciaországban

Az Agreste június 1-jei előrejelzése szerint tavalyi 170 ezer tonna körüli termést követően idén 15%-kal nagyobb, csaknem 200 ezer tonnás (196 500 tonna) őszibarack- és nektarintermést várnak Franciaországban, mivel az idei enyhébb tavasz sokkal kedvezőbb körülményeket jelentett a virágok és a gyümölcsök fejlődéséhez.

Languedoc-Roussillon termesztőkörzetében (amelyre néha csak Okcitánia (Occitaine) néven hivatkoznak) terem a francia őszibarack több mint fele (54%). Különösen Roussillon és Gard környékén vannak nagy ültetvények, amelyek az idén kedvező állapotban vészelték át az áprilisi fagyokat, és a tavalyinál magasabb hozamok várhatók amellett, hogy a termőterület is bővült – egy szerényebb újratelepítési hullám figyelhető meg a régióban. Körülbelül 5%-kal nagyobb termés várható a 2021-esnél (84,9 ezer tonna a tavalyi 80,8 ezer tonnát követően).

A PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) régióban sem okoztak károkat a fagyok, stabil ültetvényterületről idén 14%-kal több, 62,4 ezer tonnás termést várnak a 2021-es 54,7 ezer tonnához képest.

Az Auvergne-Rhone-Alpes körzetben tavaly tarolt a fagy, ezért itt várható a legmarkánsabb növekedés: 33,4 ezer tonnát követően idén 43,4 ezer tonna betakarítása várhat változatlan termőterületről.

A cikkhez szemlézett írások:

En 2022, une production de pêches proche de son niveau moyen

Kapcsolódó cikkek:

Európai őszibarack termésprognózist adott ki az Europêch

Elkerülték a kemény fagyok a magyar őszibarack-ültetvényeket