Május 17-18-án az éjjeli órákban jóval fagypont alatti hőmérsékleteket mértek Lengyelország fő szamócatermesztő körzeteiben, és ez az árak átmeneti emelkedését eredményezte, de a május 23-ával kezdődő héten már erős árzuhanás következett be.

Az előző hét elején erős hidegfront érte el Lengyelországot, melynek hatására hétfő hajnalban fagypont alá, kedd éjszaka pedig néhány régióban mínusz 6°C-ra süllyedt a hőmérséklet. A jelenlegi vegetációs fázisban a szamócaültetvények extrém módon érzékenyek a fagyra, ezért a termelők minden lehetséges eszközzel védekeztek is a fagy ellen. A védekezés azonban sohasem lehet 100%-os hatásfokú, ezért az időjárási helyzet máris érzékeltette hatását a szamóca nagy- és kiskereskedelmi áraira. Az éjszakai fagyokon kívül is kifejezetten hideg volt az utóbbi napokban, ami lassította a gyümölcsök érését, és befolyásolta a piaci kínálatot.

A fentiek következtében megszakadt a lengyel belföldi szamóca nagykereskedelmi árának dinamikusan csökkenő tendenciája, és egy rövid átmeneti időszakra növekedésnek indultak az árak:

Ezért a múlt hét közepén a szamóca ára a nagyobb nagykereskedőknél általában 12,00 és 17,00 PLN/kg (1000-1400 Ft/kg) között mozgott (a gyümölcs minőségétől függően). Ez 21 százalékos emelkedés, ami meglehetősen jól tükrözi a piaci árak átlagos változását, de érdemes figyelembe venni, hogy kedd este óta (amikor Nowy Przybojewóban a minimálár 9 PLN/kg-ra csökkent) a piaci árak akár 30 százalékkal is emelkedtek. Megjegyzendő, hogy az átmeneti drágulás ellenére a szamóca ekkor még mindig olcsóbb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, amikor az ideinél 20%-kal magasabb átlagos árszintet jegyeztek fel.

Május 23-án, hétfőn zuhanásnak indult a szamóca nagykereskedelmi ára, mégpedig olyan mértékben, hogy a termelők szerint ez már összeegyeztethetetlen a gazdaságos működés fogalmával. Nowy Przybojewo piacán az árak 6-7 PLN/kg (500-580 Ft/kg) közé csökkentek, és az áresés itt nem állt meg. késő délutánra már az 5-7 PLN/kg (414-580 Ft/kg) között mozogtak, bár ezek az árak elsősorban a rosszabb minőségű termékekre vonatkoztak. A Bronisze piacon valamivel magasabb 6-8 PLN/kg (500-660 Ft/kg) közötti árakat jegyeztek fel május 23-án. Az árcsökkenés legfőbb oka, hogy a hétvégi hideg, esős idő miatt az utcai értékesítés érdeklődés hiányában erősen visszaesett, így a kiskereskedők nem vásároltak újabb tételeket a nagybani piacokon. A másik ok, hogy a szezon egyre jobban beindul, és folyamatosan új áru érkezik a piacokra, ami túlkínálatot eredményez.

A cikkhez szemlézett írások:

Weather has stopped the price trend for strawberries on the Polish market

Przymrozki w całym kraju! Przy gruncie nawet – 4 st. C

Wracają przymrozki. Przy gruncie -2 st. C

Kapcsolódó cikkek:

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Szeptember 21-22: Nemzetközi Szamóca Kongresszus Antwerpenben

Lengyelország: alacsony a szamóca nagykereskedelmi ára

Hektikus árakkal folytatódik a hazai szamócaszezon

Lengyel szamócaárak: feleannyiba kerül még az importáru

Nehezen indult az idei szamócaszezon Görögországban

Szezon elejei szamócakörkép: szépen elhúzódó érés, átlagos termés várható

Belgium: a magas gázárak miatt erős nyomás alatt a szamócatermesztők

Egyre vonzóbb szamócát termeszteni Olaszországban

Fotó: Dombóvári Tamás