Az energiahordozókat terhelő adók csökkentését szeretné elérni az egyik legnagyobb német kereskedelmi szövetség.

A Német Szövetségi Nagykereskedők, Külkereskedők és Szolgáltatók Egyesületének (BGA, Bundesverband Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen) elnöke, Dr. Dirk Jandura a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) által közzétett fogyasztói árakkal kapcsolatosan adott ki nyilatkozatot:

“A helyzet továbbra is súlyos. Az energiaköltségek hajtják az inflációt, és ezek Németországban már túlságosan magasak. A vállalatok és a fogyasztók más európai országokhoz képest túlterheltek. Az energiahiány ellen jelenleg keveset tehetünk. Ezért minden olyan intézkedést meg kell tennünk, amely hozzájárulhat a strukturális stabilizációhoz vagy az energiaárak csökkentéséhez. Az energiaköltségek túlzott adóhányadáról szóló vita már régóta esedékes. Ez nemcsak a polgárok, hanem minden németországi vállalat versenyképessége számára is valódi terhet jelent.”

A Destatis közleménye szerint a júniusi infláció 7,6% volt Németországban, amit a szakértők még mindig magasnak értékelnek, de már csökkenést jelez a májusi 7,9%-hoz képest. A mezőgazdasági termelői árakról még csak a májusi jelentést adta ki a hivatal, de ez alapján 36%-kal magasabbak, mint a tavalyi év azonos időszakában. A jelentős drágulás mind a növényi (+37%), mind az állati (+35,2%) eredetű termékeknél érzékelhető. Itt is érezhető azonban némi normalizálódás, mivel az előző, áprilisi árszínvonalhoz képest ez kis mértékű, 0,7%-os csökkenést jelent.

A cikkhez szemlézett írások:

Inflation: Energiekosten sind in Deutschland viel zu hoch

Pressemitteilung Nr. 296 vom 13. Juli 2022

Pressemitteilung Nr. 298 vom 13. Juli 2022

Kapcsolódó cikkek:

Németország: a gázellátás biztosítását kéri a hűtő- és fagyasztóágazat

Németország: az általános drágulás közepette csökkent a gyümölcsök ára

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?

Németország: 12 euró/óra általános minimálbér bevezetését tervezi a kormány

Lengyelország: 15,6%-ra gyorsult a júniusi infláció

Olaszország: elszabaduló infláció, jelentősen drágultak a zöldségek és gyümölcsök is