Általában az olcsóbb termékek választása és a bevásárlólisták készítése a takarékosság első lépései a CIVEY közvéleménykutató szerint.

A Német Élelmiszergyártók Szövetsége (BVE, Bundesvereinigung der Deutschen Ernährungsindustrie) és a Német Élelmiszer Szövetség (Lebensmittelverbands Deutschland) megbízásából a CIVEY közvéleménykutató készített egy felmérést a vásárlók körében, amelynek eredményeit a Münchenben megrendezett „Zukunft schmeckt” (Ízes jövő) előadássorozat keretében ismertették. Christoph Minhoff, a BVE ügyvezetője szerint a német polgárok elsődleges félelme a jövőt illetően az árak jelentős emelkedése, ezt a válaszadók több mint 90%-a jelölte meg. Ez a félelem az ügyvezető szerint „abszolút indokolt is a nyersanyaghiány, a gázellátás akadozása valamint a széles körű, látványosan megmutatkozó politikai impotencia fényében. Mindent meg tennünk az élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében, és ehhez, mint gazdasági ágazatnak, elsősorban erős politikai partnerre lenne szükségünk.”

Hogyan érinti a drágulás a fogyasztói magatartást?

A tapasztalatok szerint drágulás esetén a vásárlók először az azonos kategóriájú, de olcsóbb termékeket kezdik el választani, 56,8%-uknál ez az első lépés. A fogyasztók 33,2%-a ugyanakkor már olyan bevásárlólistákat is elkezd írogatni, amikhez a boltban ragaszkodnak is, nem „jár el a kezük” a polcok között. Ezek a reakciók teljesen érthetőek, Christoph Minhoff szerint viszont az igazán érdekes az, hogy a vásárlók ötöde egyáltalán nem von le semmilyen következtetést az emelkedő árakból, és ugyanúgy vásárol, mint korábban. A másik, kissé nyugtalanító megállapítás, hogy a leginkább kézenfekvő költségcsökkentési intézkedést, azaz az elkerülhető élelmiszerveszteség, hulladék csökkentését, vagyis az élelmiszerek lehető legjobb felhasználását csak a fogyasztók 20%-a kezdi el alkalmazni.

A cikkhez szemlézett írások:

Umfrage: Fokus liegt mehr auf Preis als auf Geschmack

Kapcsolódó cikkek:

Németország: az energiaadók csökkentését szorgalmazza a BGA

Németország: a gázellátás biztosítását kéri a hűtő- és fagyasztóágazat

Németország: az általános drágulás közepette csökkent a gyümölcsök ára

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?

Németország: 12 euró/óra általános minimálbér bevezetését tervezi a kormány

Lengyelország: 15,6%-ra gyorsult a júniusi infláció

Olaszország: elszabaduló infláció, jelentősen drágultak a zöldségek és gyümölcsök is