A német agrárminiszter a frisspiaci zöldségek és gyümölcsök ÁFA-mentessé tételével támogatná a lakosságot.

A zöldpárti (Grüne) német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir a Welt am Sonntag magazinnak adott interjújában elmondta, az orosz-ukrán háború begyűrűző gazdasági hatásai miatt fontosnak tartja, hogy enyhítse a német lakosságra nehezedő egyre súlyosabb költségterheket. Véleménye szerint már eddig is történtek ebbe az irányba mutató lépések, ám ezek összességében egyelőre elégtelennek bizonyultak, és kifejezetten aggódik az árak jelenlegi alakulása miatt. A miniszter szerint a zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek ÁFA-terhének eltörlése pozitív hatást fejtene ki, és ösztönözné a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak térnyerését. Ez különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget a mostani körülmények között.

„Szövetségi kormányként azonnal bevezetendő segélycsomagokat állítottunk össze, hogy reagáljunk ennek a szörnyű háborúnak a következményeire. És ha a dolgok így folytatódnak, akkor elmondhatom: egyik segélycsomag fogja követni a másikat. Tisztában vagyok azzal, hogy javaslatomat nem minden koalíciós partner fogadta lelkesen, azonban mindent meg kell tenni az élelmezésbiztonság garantálása érdekében, és nemcsak Németországban, hanem világszerte.”

A Die Zeit beszámolója szerint Joachim Rukwied a Német Gazdaszövetség elnöke is abból indul ki, hogy az előttünk álló időszakban a szupermarketekben az élelmiszerárak érezhető mértékben tovább fognak emelkedni. „Messze nem vagyunk még az út végén” – nyilatkozta Rukwied a Neue Osnabrücker Zeitungnak. Ezzel kapcsolatban utalt a gazdaságokban tapasztalható költségnövekedésre is, amely különösen az üzemanyag és a műtrágya esetében érzékelhető. „Nekünk, gazdáknak elkerülhetetlenül magasabb értékesítési árakra van szükségünk ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudjuk tevékenységünket.”

A cikkhez szemlézett írások:

Cem Özdemir: Streichung der Mehrwertsteuer auf O+G soll Anreiz für gesündere Ernährung schaffen

Özdemir wirbt für Streichung von Mehrwertsteuer auf Obst, Gemüse und Hülsenfrüchte

Bauernpräsident: Ende der Fahnenstange bei Lebensmittelpreisen noch nicht erreicht

Cem Özdemir fordert neues Entlastungspaket

Kapcsolódó cikkek:

A Rabobank számításai szerint ilyen hatása lenne a zöldség-gyümölcs ÁFA hollandiai eltörlésének

Európai ÁFA-körkép, különös tekintettel a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-kulcsaira

Gazdaságvédelmi „pajzs” Lengyelországban: februártól már ÁFA-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek