Elsősorban az üzemanyag- és energiaárak növekedése miatt gyorsul az infláció Lengyelországban.

A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS, Główny Urząd Statystyczny) jelentése szerint 1997 óta a legmagasabb szintre, 15,6%-ra ugrott a június havi inflációs ráta a májusi 13,9%-ot követően. Az átlagos áremelkedés mértéke csak június hónapban 1,5% volt. Elemzők szerint augusztus és szeptember hónapban 20% körüli pénzromlásra kell felkészülniük a lengyeleknek.

Az inflációt leginkább három termékkör árának emelkedése húzza fel a GUS szerint: 2021 azonos időszakához képest az üzemanyagok ára 46,7%-kal nőtt (jelenleg a benzin ára a lengyel kutaknál 697 Ft/liter, míg a gázolaj 703 Ft/liter), az energia átlagosan 35,3%-kal drágult, míg az élelmiszerek átlagosan 14,1%-kal kerülnek többe.

Makroökonómiai elemzők szerint a lengyel kormány által tavaly bevezetett „gazdaságvédelmi pajzs” csak a hatályba lépését követő néhány hónapban volt képes lelassítani a pénzromlás ütemét. A lengyelek a magyar kormánytól eltérően nem ársapkákat alkalmaztak, hanem az üzemanyag ÁFA-terhét csökkentették a korábbi 23%-ról 8%-ra, illetve az elektromos áram esetében 5%-ra. A magyar intézkedésekhez valamennyire hasonló „rezsicsökkentést” is bevezettek, de náluk csak a leginkább rászoruló ötmillió háztartás részesült jövedelmi helyzettől függő mértékű támogatásban.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny paliw napędzają inflację. Osiągnęliśmy kolejny „rekord”…

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: 13,9%-ra ugrott a májusi inflációs ráta

Olaszország: elszabaduló infláció, jelentősen drágultak a zöldségek és gyümölcsök is

Németország: közelíti a 10%-ot az élelmiszerek inflációja, de a gyümölcsök kevésbé drágulnak

Németország: az általános drágulás közepette csökkent a gyümölcsök ára

Lengyelország: 21 éves csúcsot döntött a decemberi inflációs adat

Gazdaságvédelmi „pajzs” Lengyelországban: februártól már ÁFA-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek