Védelem a szőlő peronoszpóra ellen

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő meghatározó gombabetegsége. A szőlő lombozatát és a fürtöket egyaránt veszélyezteti.

A Montaflow az egyik legkisebb szemcsemérettel, és legjobb fedő képességgel rendelkező, folyékony rézoxiklorid hatóanyagú, kontakt hatású peronoszpóra- és baktériumölő készítmény a piacon. Folyékony formulációja megkönnyíti a permetlébe keverést, dózisa 1,75-2,5 l/ha.

A Montaflow ökológiai (bio) gazdálkodásban is engedélyezett! Méhekre nem veszélyes, bármely napszakban kijuttatható. Jól keverhető más készítményekkel. A készítményt megelőző jelleggel szükséges kijuttatni a védendő növényfelületre!

Szőlő peronoszpóra

Napégés elleni védelem és BŐRSZÖVET ERŐSÍTÉS BIO MÓDON

A Prosilicon egy bőrszövet erősítő, bogyórepedést megelőző növénykondicionáló bio készítmény, ökológiai gazdálkodásban is használható. Kálium-szilikát alapú lombtrágya, mely gyakorlatilag egy védőréteget von a bogyó köré (UV-tükörként működik), ezáltal fizikailag védi a bogyót a repedéstől és a napégéstől.  A vékony héjú fajták (Kadarka, Oportó, Syrah, Pinot Noir, Merlot) esetében „életmentő” lehet, ha akár egy hetet nyerünk a bogyó repedésének megakadályozásával, vagy mértékének csökkentésével. Ebben tud segíteni a jó ár/érték arányú Prosilicon. Az eső után köpönyeg stratégia itt sem működik: megelőző jelleggel juttassuk ki, 2—3 liter/ha dózisban (legfeljebb 0,7% koncentrációban), a fürtzónára koncentrálva a permetezést. Javasolt 2 vagy 3 időpontban kijuttatni a borsó nagyságú bogyók stádiumától az érés időszakáig tartó időszakban.

A készítmény lúgos kémhatású, ezért lehetőség szerint önmagában permetezzük ki. Ha gombaölő szerekkel tankkeverékben alkalmazzuk, végezzünk keverési próbát a kezelést megelőzően. Lepinox Plussal nem keverhető. A Prosilicon, lúgos kémhatásának köszönhetően fokozza a szőlő gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét is.

Napégés csemegeszőlőn

Megbízható védelem feketerothadás és lisztharmat ellen

A Linkit kétkomponensű, spiroxamin és difenokonazol hatóanyagot tartalmazó, kombinált gombaölő szer szőlőben lisztharmat, feketerothadás és pszeudopezikulás orbánc ellen.

Két felszívódó hatóanyag kombinációja, melyet 0,3-0,5 l/ha dózisban, a bogyókötődés-fürtzáródás időszakban, megelőző jelleggel javaslunk felhasználni. Nagy előnye, hogy a közismerten erős feketerothadás elleni hatása egy hatékony lisztharmat elleni védelmet is biztosít, így a rezisztencia veszélye nélkül, praktikusan illeszthető be a virágzás utáni permetezések sorába. Ár-érték aránya kiváló. Virágzásban, vagy virágzó gyomok jelenléte mellett nem alkalmazható!

Feketerothadás szőlőlevélen

Jól bevált megoldás a peronoszpóra ellen

Két hatóanyag, egy cél érdekében: kombinált hatás a peronoszpóra ellen. Két eltérő hatáshely, nagyobb biztonság, hosszabb hatástartam. A cimoxanil gyorsan felszívódó hatását jól egészíti ki a kontakt rézoxiklorid, így külső és belső védelmet is biztosítunk a szőlőnek, korszerű mikrogranulált formulációban.

A Kupfer Fusilan WG® a szőlő virágzás utáni időszakában hatékony eszköz a betegség leküzdésében. A bogyónövekedés fázisától ajánljuk peronoszpóra ellen 2,5-3 kg/ha dózisban.

A kezelést előrejelzésre alapozva, a betegség tüneteinek megjelenése előtt kell megkezdeni.

A készítmény jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel, valamint biostimulátorokkal, lombtrágyákkal is, mint amilyen a Wuxal Ascofol és a Wuxal K-40.

Peronoszpóra szőlőbogyókon

Az almamoly második nemzedéke még nagyobb kárt okoz, mint az első!

Augusztusra tehető a lepkék másod generációjának rajzása.  A júniusban lerakott tojásokból kelnek. A második nemzedék a tojásait szintén a gyümölcsökre rakja. Az ebből a tojásokból kikelő hernyók már sokkal nagyobb kárt okoznak, mert ezek a lárvák már a félig érett gyümölcsöket teszik tönkre. A júniusi almaszóródással a fák maguk védekeznek, az első nemzedékes férges almát eldobják a felesleges almakötődéssel együtt. A termésben kifejlett hernyók elhagyják a gyümölcsöt és a kéreg alatt rejtőzve áttelelnek.

Harpun egyedi hatásmechanizmusú rovarölő szer a nehezen leküzdhető almamoly ellen. Megzavarja a lárvák kifejlődését, vedlését letális fejlődési elváltozásokat indít el. Ennek köszönhetően életképtelen lárvák fejlődnek ki. A lárvák tömeges kelésének kezdetén kell elvégezni a kezelést feromoncsapdás rajzás megfigyelés alapján. A permetezést 14 nap elteltével érdemes megismételni. A lárvák kelése hőmérsékletfüggő, így könnyen elhúzódó lehet a kelésük.

Almamoly hernyó

Az alma venturiás varasodása nyomán a levelek augusztusra akár teljesen lehullhatnak!

Napjaink időjárását változékony hőmérséklet és csapadékviszony jellemzik, mely a fogékony almafajtáknál a betegség járványszerű elterjedését nagyban segíti. A fertőzés kialakulását nagymértékben előre mozdítja a magas páratartalom a levélfelület több órán át tartó nedvessége és a magas hőmérséklet. Elég pár napos kedvező körülmény és máris indul a varasodás. Az érzékeny növényeknél indokolt az egész nyári vegetáción át való védekezés akár a szüretig elhúzódóan.

A Champion WG réz-hidroxid tartalmú gombaölőszer a felszívódó blokkokban alkalmazott növényvédőszerek kiváló kombinációs partnere. Hatékonyan kiegészíti a szisztémikus szerek hatásspektrumát, csökkentve a rezisztencia kialakulásának veszélyét. 2-3 kg/ha dózisban alkalmazható figyelembe véve a fajták rézérzékenységét és az alma rézérzékeny fejlődési szakaszait! Nem fitotoxikus veszélyeségi állapotok a lemosó illetve a virágzást megelőző fenológiák. A Champion réz-hidroxid hatóanyag molekula formulációja miatt kíméletes a növényekhez az alma zölddió termés nagyságától a kellő viaszréteg kialakulásától biztonsággal alkalmazható.

Alma varasodása

Termés minőségének javítása, biostimulátor hatással.

A különböző alga kivonatok az algák robbanásszerű növekedése miatt (akár napi 10-15 méter is lehet!) a növekedést szabályzó növényi hormonokat nagyon magas mennyiségben tartalmazzák. A különböző hormonok eltérő módon működnek, a Citokinin elősegíti a sejtosztódást és a sejtek növekedését, késlelteti az öregedést. A Betain Javítja a stressz- és a fagytűrőképességet, az Auxin elősegíti a sejtosztódást, növeli a sejtek megnyúlását, stimulálja a gyökérképződést, a Gibberelin pedigfokozza a virág és rügyképződést, javítja a terméskötődést.

Az ALGA K Plus nagyon tömény, sárga tengeri alga kivonatát tartalmazó, biológiai termesztésben is engedélyezett biostimulátor hatású öntöző- és lomb- trágya. Termésnövelő hatását elsősorban a kötödés elősegítésével éri el, de magas kálium tartalma révén pozitívan befolyásolja a termésméretet, a termésminőséget is valamint erőteljesen fokozza a stressztűrőképességet és a növényi ellenálló képességet is.  Használata a virágzás, terméskötés idején, valamint a magas kálium igényű érési és színeződési időszakokban javasolt. Erőteljes termésnövelő hatása miatt a az adott növénynek több és nagyobb termést kell majd kinevelnie, ezért nagyon fontos, hogy a terhelés növekedése miatt a megnövekedett tápanyagigényt fedezzük, hiszen csak így tudja majd a növényük a többlettermést kinevelni.

Zöldség kultúrák esetében csepegtető öntözéssel történő tápoldatozásra 2-4 kg/ha mennyiségben, 0,05-0,2 %-os töménységben, a tenyészidőszak alatt legfeljebb 5 alkalommal (a palánták kiültetése után, virágzáskor, terméskötődéskor, majd további 2 alkalommal, 14 napos időközökben) javasolt a kijuttatása.

Alga K plus készítménnyel kezelt paprika

Kwizda Agro Garden üzletág