A Destatis adatai szerint áprilisban csaknem 15%-kal kerültek kevesebbe a gyümölcsök, mint egy évvel korábban.

A Német Statisztikai Hivatal (Destatis) legfrissebb jelentése szerint a mezőgazdasági termékek termelői árai 39,9%-kal emelkedtek áprilisban a 2021-es év azonos időszakához képest. Ez 1961 óta a legmagasabb éves áremelkedés, de a második legnagyobb ütemű drágulást is idén, márciusban jelentették +34,7%-kal. Havi összehasonlítás alapján az árak 5,6%-kal nőttek márciushoz képest. A tavalyi évhez képest mind a növényi (+45,7%) mint az állati (+45,7%) eredetű termékek ára emelkedett.

Kivételt képeznek a gyümölcsök, amelyek termelői ára áprilisban 14,9%-kal csökkent éves összehasonlításban. A német szamócaszezon relatíve korán kezdődött, ami 24%-os áresést jelentett az előző évhez képest. Ez az áresés a magas hozamokból eredő erős kínálat, valamint a szamóca iránti idei gyenge kereslet következménye.

A zöldségféléknél átlagosan 1,1%-os áremelkedést regisztráltak, de vannak olyan termékek, amelyek kiemelkedő mértékben drágultak. Ilyen az uborka (+53,6%) és a spárga (+32,6%), melyek szezonja áprilisban kezdődött, és a kínálat még igencsak foghíjas volt a hónap nagy részében, és ez egészült ki a magas termelési költségekkel, illetve az uborka esetében az üvegházak energiaköltségeinek ugrásszerű emelkedésével.

A cikkhez szemlézett írások:

Destatis: Erzeugerpreise für Obst gesunken, für Gemüse und Kartoffeln gestiegen

Kapcsolódó cikkek:

Németország: közelíti a 10%-ot az élelmiszerek inflációja, de a gyümölcsök kevésbé drágulnak

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?

Németország: 12 euró/óra általános minimálbér bevezetését tervezi a kormány