A jelenlegi 1,8 millió hektárról 5 millió hektárra kell növelni az organikus termesztési területet 2030-ra a Bioland szerint.

A július 26-án kezdődő Biofach konferenciát a német biotermesztőket tömörítő Bioland szervezi. Az egyesület elnöke, Jan Plagge azonnali intézkedésekre szólította fel Cem Özdemir agrárminisztert annak érdekében, hogy 2030-ra teljesíthető legyen a 30%-os területi részarány elérése.

„Most, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások utolsó szakaszában fontos, hogy a nemzeti KAP-stratégiai terv összhangban legyen a szövetségi kormány 2030-ra kitűzött 30%-os biotermesztési céljával” – hangsúlyozza Jan Plagge, a Bioland elnöke, és hozzáteszi: „Ehhez a szövetségi és a tartományi kormányoknak jelentősen meg kell emelniük a biológiai gazdálkodású területekre vonatkozó célkitűzéseiket, ezzel együtt pedig az erre a célra elkülönített 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési keretet”.

A 2030-ra kitűzött 30%-os cél mintegy 5 millió hektárnyi biogazdálkodási területnek felel meg Németországban. A 2022-es év elején 1,8 millió hektáron folyt biogazdálkodás – ez a német mezőgazdasági terület közel 11%-a. A kitűzött céltól tehát még mindig jelentős az elmaradás.

„Meg kell szüntetni a biogazdaságokat sújtó jelenlegi, fenyegetőnek tűnő hátrányát a KAP következő, 2023-tól kezdődő finanszírozási időszakában. Ehhez a KAP feltételrendszeréről szóló rendelet módosítására és a 2. pillérben az ökológiai rendszerek és az ökológiai finanszírozás jobb kombinációs lehetőségeire is szükség van” – követeli Gerald Wehde, a Bioland agrárpolitikai és kommunikációs vezetője.

A jó ökológiai gyakorlatok alkalmazásának továbbra is lehetségesnek kell maradnia

A jó mezőgazdasági és ökológiai állapotra vonatkozó GAEC 6 szabvány a jövőben tiltani kívánja az elsődleges talajművelést december 1. és január 15. között. Ez nagy problémát jelent a biogazdaságok számára, amelyek ezután már nem tudnának bizonyos növényeket termeszteni az erősen korlátozott vetésforgó-lehetőségek miatt. A Bioland kéri, hogy a szántóföldeken a burgonya, a szántóföldi zöldségek és a kora nyári növények termesztése előtt a GAEC 6 minimális talajborítás alóli további kivételként „durva téli barázdát” helyezzenek el. Ez a gyakorlat, amelyet Bajorországban a kölcsönös megfeleltetés keretében már elegendő erózióvédelmi intézkedésként ismernek el, lehetőséget adna a biogazdaságoknak arra, hogy december és január közepe között, illetve bizonyos nyári betakarítású termények előtt alapművelést végezzenek.

Az ökológiai gazdálkodási gyakorlatok további problémája a GAEC 8-ban rejlik: az ott az ugarra előírt önzöldítési követelmény nagyon egyoldalú, gyomos növényzethez vezetne, különösen az ökológiai területeken; fennáll a bogáncsok és a gyökérrel vagy rizómával szaporodó gyomok. Az értékes, a műveléstől és így a talajműveléstől függő vadon termő gyógynövényeket ezek a kompetitívebb növények kiszorítanák. A Bioland támogatja a GAP feltételrendszeréről szóló rendelet 21. szakaszának (nem termőterületekre vonatkozó előírások) megfelelő kiigazítását, amely lehetővé teszi a vetéssel történő zöldítést.

A cikkhez szemlézett írások:

Bioland: Für 30 Prozent Bio bis 2030 braucht es jetzt Nachbesserungen an der GAP

Kapcsolódó cikkek:

Német agrárminiszter: elkötelezettek vagyunk a Green Deal mellett

Németország: a vásárlók 90%-a tart újabb élelmiszer-áremelkedésektől

Németország: az energiaadók csökkentését szorgalmazza a BGA

Megszavazta az Európai Parlament a vitatott Farm to Fork stratégiát