További kitartásra és következetességre van szükség az európai Zöld Megállapodás céljainak teljesítéséhez Cem Özdemir szerint.

A német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir beiktatási látogatáson találkozott új kollégájával, Marc Fesneau-val, az új francia mezőgazdaságért és élelmiszer-önellátásért felelős miniszterrel. A berlini találkozó középpontjában Németország és Franciaország közös elkötelezettsége állt az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) céljai mellett, különösen az ukrajnai háború és a globális élelmezésbiztonságra gyakorolt súlyosbodó következmények fényében. Özdemir elismeréssel szólt a francia-német kapcsolatokról, és hangsúlyozta, hogy a folyamatos szoros együttműködés a jelenlegi kihívások leküzdésének előfeltétele.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Cem Özdemir kifejtette: “Jelenleg az éghajlati katasztrófa teljes erejét érezzük Európában: megdőltek a melegrekordok, számos országban tombolnak az erdőtüzek, az aszály miatt elpusztul a termés. Az ukrajnai háború nem terelhet minket arra az útra, hogy visszavegyünk az éghajlati válság és a fajok kihalása elleni európai stratégiáink céljaiból. Ha nem védjük meg a talajt, a vizet, a biológiai sokféleséget és a klímánkat, az még súlyosabb válságokhoz vezet – és még inkább veszélyezteti az ellátás biztonságát. Mostantól kitartásra van szükség, és következetesen végre kell hajtanunk a Green Dealt, mégpedig európai szolidaritással.”

Özdemir hangsúlyozta továbbá: “Az egymást átfedő válságok fényében minden eddiginél jobban kell dolgoznunk az ellenálló és válságálló mezőgazdaságért. Ez csak akkor sikerülhet, ha a jövőben sokkal erőforrás-takarékosabban és a természetes megélhetésünkkel összhangban gazdálkodunk.”

A cikkhez szemlézett írások:

Özdemir: Kein Nachlassen beim europäischen Green Deal

Kapcsolódó cikkek:

Megszavazta az Európai Parlament a vitatott Farm to Fork stratégiát

Az első vélemények az új Közös Agrárpolitika reformjairól

Akár 30%-kal csökkenhet az olasz almatermesztés volumene a Green Deal bevezetésével