A tavalyi katasztrofális évhez képest 2,5-szer több, összesen 39 ezer tonna cseresznye termett Franciaországban.

Az Agreste július 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint az idei francia cseresznyetermés volumene 39,3 ezer tonna lesz, ami több mint két és félszerese a tavalyi 15,6 ezer tonnás mennyiségnek. A nagyobb termés a piacokon azonnal éreztette hatását: miatt idén átlagosan 35%-kal csökkent a cseresznye ára Franciaországban. Az idei termés 24%-kal múlja felül az előző öt év átlagát.

A teljes francia termés több mint 80%-át adó három fő termesztőkörzetben a következőképpen alakult a szezon:

Languedoc-Roussillon: csak lokálisan jelentkeztek tavaszi fagyok, ezek azonban nem voltak komoly hatással a termésre, egyedül a Garonne völgyében számoltak be fagykárokról, de itt is jóval kevesebbről, mint 2021-ben. A hozamok ebben a termesztőkörzetben jóval az ötéves átlag felett lesznek.

Rhône-völgye: a 2021-es mélypontot követően a termesztőkörzetben ismét teljes termésről számoltak be. A tavasszal alkalmazott fagyvédelmi eszközök hatékonyak voltak, később a perzselő hőség miatt a egyes helyeken a gyümölcsmérettel voltak problémák.

Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA): az áprilisi fagyok a korai, főleg a Burlat fajtákat kapták el Vaucluse keleti részén, ezek a fajták a regionális termés egyötödét teszik ki. A középérésű és kései fajták terméshozama azonban átlag feletti, a teljes termés meghaladja az ötéves átlagot.

A cikkhez szemlézett írások:

En 2022, le rebond de la production s’accompagne d’une baisse des cours

Kapcsolódó cikkek:

Világpiaci kitekintés: a cseresznye piaca

Belgium: nagyüzemben lopják a cseresznyét erőszakos tolvajok

Lengyelország: mélyben a nagybani cseresznyeárak

Bulgária: nincs, aki leszedje a cseresznyét

Németország: rekordközeli cseresznyetermés várható

Lengyelország: csak import cseresznyét árulnak a nagy üzletláncok