Olaszországban jó eredményekkel használták öntözésre a kezelt szennyvizet, és még műtrágya is megtakarítható az eljárással.

A Cesena központú olasz ENEA kutatóintézet egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel a szennyvíztisztító telepeken kezelt víz felhasználható lesz gyümölcsök és zöldségek termesztésére, és akár 30%-kal csökkentheti a nitrogénműtrágyák felhasználását.

A kutatók az első kísérleteket őszibarack fák és paradicsompalánták öntözésével végezték, és őszibarack esetében analitikai módszerekkel kimutatták, hogy 32%-kal kevesebb nitrogént és 8% foszfort lehet megtakarítani a kezelt szennyvíz alkalmazásával. Bár a baktériumtartalom miatt lehetne aggódni, a kutatók szerint sem a paradicsompalántákban, sem a gyümölcsökben nem volt nyoma Escherichia coli fertőzésnek, sőt, magában a talajban sem lehetett kimutatni a baktériumterhelés jelentős növekedését.

Az eddigi eredmények szerint ez a technológia bármilyen szennyvíztisztító telepen alkalmazható, és új, nem hagyományos vízforrást biztosíthat a kertészeti termelés számára.

A cikkhez szemlézett írások:

Acqua e fertilizzanti dai reflui: test riuscito con pesche e pomodori

Italien: Aufbereitete Abwässer als Lösung für dürregeplagte O+G-Branche?

Kapcsolódó cikkek:

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja, 2022, letölthető előadások

Olaszország: öt tartományban hirdetett aszály miatti vészhelyzetet a kormány

Olaszország: már most 2 milliárd euróra tehető az aszálykár mértéke