Egy kisebb zuhanást követően korrigált a hajtatott uborka ára a lengyel piacokon, és a tavalyi áremelkedés valószínűleg nem ismétlődik meg.

Az idei lengyel hajtatottuborka-szezon különlegessége, hogy bár az éves szezonalitással összefüggő trendszerű hatások továbbra is jól megfigyelhetők maradtak, az árak volatilitása messze a korábbi években tapasztalt szint alatt maradt, igen ritkák voltak a nagy áringadozások. Az egyik ilyet azonban pont augusztus második felében láthattuk, amikor jelentős mértékben csökkent a nagykereskedelmi ár: augusztus 19. és 31. között majdnem 50%-kal, 2,25 PLN/kg-ra (195 Ft/kg) esett vissza, majd szeptember elején ismét a 4,5 PLN/kg (385 Ft/kg) szintre ugrott vissza. Ez az átmeneti árcsökkenés azzal függött össze, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű szabadföldi uborka került a piacra, de a mostani árszint már megegyezik a 2022 azonos időszakában uralkodóval.

Tavaly az uborka árában szeptember közepétől jelentős emelkedés következett be, de szakértői prognózisok szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy ez idén is bekövetkezzen. A 2022-es áremelkedés oka a hosszú ideig kedvezőtlen időjárás volt, amelyet csökkenő kínálat kísért, most viszont meg legalább egy hétig meleg, napfényes időt jósolnak Lengyelországban, így valószínűtlen, hogy rövid távon számottevő terméskiesés következzen be.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny ogórków szklarniowych wyszły z dołka

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: július közepére kecmergett ki a gödörből az uborka ára

Hollandia: még tart a túlkínálat az uborka piacán

Németország: továbbra is alacsony a kígyóuborka ára

Hollandia: lassan kikecmereg a gödörből az uborka ára

Lengyelország: óriásit esett a hajtatott uborka nagybani ára

Jelentős árzuhanás a kígyóuborka hazai piacán

Hollandia: óriási áresést követően ismét emelkedik az uborka ára

Lengyelország: csökken, de még mindig magas az üvegházi uborka ára