Március elejétől szabadesésben zuhant az uborka ára a holland piacokon, most jött el a visszaerősödés ideje – a spanyoloknál is hasonlóan alakul az ártrend.

Hollandiában február végére több éves rekordot ért el az uborka ára, mivel a megnövekedett energiaköltségek miatt a hazai fűtött termelés jóval később indult a szokásosnál. Március elején a 40-es kígyóuborka darabára még mindig 1,3 euró felett volt. A hónap első napjaiban azonban piacra kerültek a hazai tételek, ami óriási áresést okozott, a darabár a negyedére esett vissza, március 26-án már 0,26 euró környékén cseréltek gazdát nagyobb tételek. A hónap legutolsó napjaiban azonban némi korrekció indult meg, és az ár 0,5 euró környékére erősödött.

Ez a tavaszi áresés nem szokatlan jelenség, tavaly például nagyon hasonló dinamikát figyelhettünk meg, bár megjegyzendő, hogy az idei árak még mindig magasabbak a tavalyiaknál. Körülbelül április közepére erősödött vissza az ár 1 euró környékére, és az idei, március végi áremelkedés is valami hasonló áralakulást vetít előre.

Hasonlóan alakulnak az uborkaárak Almeríában is, ahol a március eleji 1,8 euró/kg árszint a múlt hét elejére a hatodára,  30 cent/kg környékére esett vissza, de március 28-án már 80 cent/kg környékén értékesítették a terméket. 

A cikkhez szemlézett írások:

Komkommerprijs stijgt weer

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: csökken, de még mindig magas az üvegházi uborka ára

Hollandia: kifejezetten jó évet zártak az uborkatermesztők