A léalma felvásárlási ára a 0,52-0,56 PLN/kg (45-48 Ft/kg) szintre emelkedett, de a szezonban további drágulásra számítanak a gazdák.

Szeptember elején ismét a léalma felvásárlási árának enyhe emelkedéséről számolt be a FreshMarket.Info lengyel szakportál, bár ez leginkább azokat a régiókat érintette, ahol az árak augusztus végén elmaradtak a többi körzetben mérvadó szinttől – így például magasabb felvásárlási árról számoltak be a Mazóviai vajdaságból is. 

Ennek eredményeképpen az átlagos iparialma felvásárlási ár szeptember 6-ára a 0,52-0,56 PLN/kg (45-48 Ft/kg) szintre emelkedett, de a szárazipari (aszalvány stb.) alma már 0,56-0,62 PLN/kg (48-53 Ft/kg), a préselt NFC gyümölcslé alapanyag pedig 0,60-0,62 PLN/kg (51-53 Ft/kg) áron cserél gazdát.

Minden jel arra utal, hogy az emelkedő tendencia mostanában átmenetileg megtorpan, néhány helyen ugyanis a vevők nemcsak hogy leállították az árak emelését, hanem negatív korrekciók is történtek. Bizonyos mechanizmusok ebben az ágazatban is változatlanok maradtak, és úgy tűnik, a feldolgozók ismét megpróbálják megállítani a nyersanyagárak emelkedését, remélve, hogy legalább egy kicsit alacsonyabb áron tudnak majd vásárolni, mert mindig lesznek olyanok, akik alacsonyabb árakon is beszállítják az almájukat.

Pedig Lengyelországban még egyáltalán nem köszöntött be az almaszüret csúcsidőszaka, és az emelkedő tendencia jelenlegi megtorpanása remélhetőleg nem tart sokáig. Vélhetően az ipari alma a szezon során tovább drágul, mert az iparágban elterjedt az a vélekedés, hogy az idei termés jóval alacsonyabb lesz a tavalyinál, és az ipari felvásárlásra szánt gyümölcs kínálata is jelentősen csökkenni fog. Általános vélekedés, hogy a gyümölcstermesztők inkább a 0,60 PLN/kg (51 Ft/kg) körüli árakra számítanak, mint hogy az ár a 0,50 PLN/kg (43 Ft/kg) szint környékére térjen vissza.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny jabłek przemysłowych – koniec wzrostu czy kontynuacja?

Kapcsolódó cikkek:

Videó: Kihívások a hazai és európai almatermesztésben – mik a kilátásaink?

Lengyelország: a tavalyinál 30%-kal kisebb almatermés várható?

Lengyelország: jó árakon kezdődött meg a Gala szezonja

Svájc: a tavalyinál 24%-kal kisebb almatermést várnak az idén

Bizonytalanságok a lengyel és német almatermés-prognózisokban

Podcast: iparialma-programon dolgozik a NAK és a FruitVeB

Lengyelország: magasan indulnak a léalmaárak a szezon elején

FruitVeB: csalódást keltő a léalma induló ára…

Almatermelők, figyelem: már csak augusztus 31-ig lehet pályázni az uniós támogatásra!

Kína: komoly átrendeződés folyik a világ legnagyobb almatermesztő országában

Lengyelország: hogyan alakulnak az idei léalmaárak?

Mi várható rövid- és középtávon az almalésűrítmény világpiacán?

WAPA 2023 prognózis: 3,3%-kal csökken idén az EU almatermése

Alma – ágazati körkép és előzetes termésprognózis