A rekordmagasról induló, majd április elején stabilizálódni látszó üvegházi uborka ára ismét hatalmasat esett. 

Március végén és április elején a hajtatott uborka ára magas szinten (11-12 PLN/kg; 900-980 Ft/kg között) stabilizálódni látszott, és ez igaz volt a hazai üvegházakból származó termékekre is. Ennek egyik oka az volt, hogy az időjárás alakulása nem utalt arra, hogy hamarosan gyors ütemben bővülne az uborka kínálata – a kifejezetten hideg idő elhúzódó szezonkezdetet ígért. A másik ok a Húsvét előtti intenzív keresletnövekedés volt, ami kizárta az árak további csökkenését.

Húsvét után viszont a helyzet gyökeresen megváltozott: jelentősen gyengült a kereslet, a kínálat viszont folyamatosan bővült, annak ellenére is, hogy az időjárás még korántsem optimális. Ezek a hatások április 11-ét követően a hajtatott uborka árának átlagosan 30%-os csökkenését eredményezték. Ebben az olcsó import is fontos szerepet játszott, például 4 PLN/kg (325 Ft/kg) körüli áron érkezett Törökországból jelentős mennyiségű áru (bár a minőségével voltak problémák).

Az alábbi grafikonon látható, hogy a jelenlegi nagybani piaci árak a 7-9 PLN/kg (570-730 Ft/kg) közötti sávban vannak, ami a tavalyi átlagárhoz képest 11%-kal alacsonyabb.

Van-e oka aggodalomra a termelőknek?

Az árak ilyen mértékű csökkenése nyilvánvalóan nem örömhír a lengyel hajtató kertészek számára, különösen a korábbi évekhez képest sokkal magasabb termelési költségek mellett. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy tavaly áprilisban ebben az időszakban egy rövid ideig tartó áremelkedést tapasztalhattunk az uborka piacán, melynek mértéke azonban igen jelentős volt – most ezen szint alá néztek be az idei árak, de ezt az előző évi árcsúcsot piaci anomáliaként is kezelhetjük, a korábbi években ilyen nem fordult elő. Egyébként viszont a zöldségfélék árának csökkenése a tavasz közepe felé egy teljesen normális jelenség, gyakorlatilag minden év piaci árdinamikája ezt a trendet mutatja. A kérdés inkább az, hogy vajon meddig folytatódik ez a zuhanás, és hogy vajon az előző évi ár alatt, vagy felett stabilizálódik-e az ár?

A cikkhez szemlézett írások:

Ogórki szklarniowe taniej niż rok temu

Kapcsolódó cikkek:

Jelentős árzuhanás a kígyóuborka hazai piacán

Hollandia: óriási áresést követően ismét emelkedik az uborka ára

Lengyelország: csökken, de még mindig magas az üvegházi uborka ára