Leghamarabb a felhalmozódott készletek kisöprését követően reménykedhetnek áremelkedésben a termelők. 

Hollandiában az uborka szezonja jó árakkal indult: február 1-jén még 1,1 eurót (410 Ft-ot) kértek a 40-es kígyóuborka darabjáért, ami jóval a 2022-ben látott 0,65 euró (243 Ft/darab) feletti szint volt. Döntően a spanyol időjárás alakulása miatt keresleti piac uralkodott, a korábbi évekhez képest nem volt számottevő az import volumene. Az Oxin Growers igazgatója, Ton van Dalen szerint “kitűnően indult az idény, és azok a gazdák, akik korán kezdtek el termelni, igencsak jó lóra tettek”.

A tavasz folyamán azonban esni kezdtek az árak. Ennek fő oka az volt, hogy a magas energiaárak miatt sok termelő későbbre állította be a kultúrákat, így április közepétől a sok későbbre tolt állomány egyszerre robbant be a piacra, és olyan túlkínálatot okozott, amit Magyarországon is masszívan érzékelni lehetett. Bruno Vuerinckx, a BelOrta uborkaspecialistája szerint az árak hirtelen esése ennek köszönhető, és a 16. hétre már darabonként 8 cent (30 Ft) alá is benézett a 40-es uborka darabára (egyes rövid időszakokban pedig 2-3 centes darabár is előfordult). A 22. hétre ez 10-15 cent (37-56 Ft/db) környékére erősödött, de az előző héten ismét egy drámai zuhanás következett be.

Van Dalen szerint különösen szerencsétlenül érintette a termelőket, hogy Hollandiában a húsvéti időszakban sötét, hideg idő volt, ami visszavetette a fogyasztást, és az áruházláncok is csak kevés akciót hirdettek meg a kereslet élénkítésére. Csak a pünkösdi időszakban fordult naposra az idő, ekkor kezdett el nőni a fogyasztás, de május végén még mindig túlkínálat uralkodott Hollandiában és Belgiumban is. Spanyolországból már nem várható jelentős import.

Vuerinckx szerint a jelenlegi alacsony árak és túlkínálat mögött több tényező áll. Az egyik, hogy általában uborkára nyergeltek át azok a cégek, akik a paradicsom termesztését a ToBRFV vírus terjedése miatt abbahagyták. Ez Hollandiában 10%, azaz kb. 30 hektár körüli termőterület-növekedést okozott, és Belgiumban is hasonló volt a helyzet. Annál is szívesebben álltak át sokan az uborkára, mert tavaly igen jó árak jellemezték a piacot. A  másik ok, hogy a tavaszi időjárás igen hűvös és csapadékos, napfényben pedig szegény volt, ami nem segített a fogyasztás felpörgetésében, de még májusban is csak néhány olyan nap volt, amikor a hőmérő higanyszála 20°C fölé méltóztatott felkúszni. Ennek megfelelően az értékesítés csak vánszorgott, jelentős raktárkészletek alakultak ki. Most ugyan megérkezett a jó idő, de először ezeket a készleteket fogják kisöpörni az áruházláncok, így az uborka árának emelkedésére várni kell. Vuerinckx nem lát problémát abban, hogy a holland és a belga termőterület is nőtt a tavalyihoz képest, szerinte ugyanis mindennek a kulcsa a fogyasztás, ezt kellene növelni. Ezen máris segítenek az áruházak vevőcsalogató akciói, amelyek egyrészt kisöprik a készleteket, másrészt a kereslet élénkítése miatt nem kizárt, hogy pár héten belül a 30 centes (110 Ft) darabár irányába tendál majd a piac. Érdekesség, hogy 2022-ben a heti és napi árak magasabbak voltak, mint a fix, szerződéses beszállítási árak, de ez idén megfordult: 2023-ban az előre leszerződött beszállítók jártak jobban. A 16. héttől kezdve kristálytisztán látható, hogy a szerződéses árak messze magasabbak a napi és heti nagybani áraknál.

A cikkhez szemlézett írások:

Komkommermarkt raakte lelijk in de put

Is het tijd voor actie op de komkommermarkt?

Kapcsolódó cikkek:

Németország: továbbra is alacsony a kígyóuborka ára

Hollandia: lassan kikecmereg a gödörből az uborka ára

Lengyelország: óriásit esett a hajtatott uborka nagybani ára

Jelentős árzuhanás a kígyóuborka hazai piacán

Hollandia: óriási áresést követően ismét emelkedik az uborka ára

Lengyelország: csökken, de még mindig magas az üvegházi uborka ára