Július elején az utóbbi években mindig áremelkedést tapasztaltak az uborka piacán, és ez az idén is bekövetkezett.

Nagyon várták már a holland termesztők, hogy a csaknem 15 hete folyamatosan csökkenő uborkaárak végre emelkedésnek induljanak. A historikus trendek alapján július elején szokott ez bekövetkezni, és bár a vártnál kicsit később, de az idei évben is megindult ez a folyamat. Ezzel már nem is az uborka lett a leginkább problémás kultúra a hajtatókertészek körében, hanem a továbbra is földbe álló árakkal küzdő paprika, de a paradicsom ára is meglehetősen alacsony a korábbi évekhez képest.

Július közepére az uborka ára 56,7 eurócent/db-ra ugrott, ami azt jelenti, hogy egyetlen hét alatt megduplázódott. Ez az ár már jóval az ötéves átlag feletti, kérdés, hogy mikor áll majd meg az áremelkedés, mert ebben az előző két év tendenciái jelentősen eltértek egymástól.

Miért volt idén ilyen alacsony az uborka ára Hollandiában?

A 2022-es szezonban kifejezetten magas árakon cserélt gazdát a zöldség még akkor is, ha a minőséggel kapcsolatosan voltak panaszok. A tavalyi magas árak már előrevetítették árnyékukat: ilyenkor szokás a jól futó szekérre felugrani, azaz ilyenkor szokott nőni a termőterület – ezért voltak olyan szakértők, akik már az idei szezon elején figyelmeztettek erre a lehetséges forgatókönyvre. Ezt a nyomást fokozta, hogy számos paradicsomtermesztő adott fel a ToBRFV vírus miatt területeket, ahol uborkával kezdett foglalkozni. Kees Van Vliet, a BASF uborkaspecialistája szerint összességében körülbelül 50 hektár lehet az idei területnövekedés, azaz a tavalyi 624 hektár helyett már 670 hektárnál is nagyobb területen folyik a termesztés (ezzel szemben 2021-ről 2022-re a terület 10%-os csökkenése járult hozzá a magasabb árak kialakulásához). Az idei, majdnem 10%-os területnövekedés mellett azonban több más tényező erős hatást fejt ki. Ilyen például, hogy a tavalyi energiaár-robbanás miatt sokan később (akár március végén) telepítettek, és kevesebb megvilágítással termesztettek, tehát valószínűleg a hozamok visszaesésével kell számolni. Az általános gyakorlat a későbbi telepítés volt Hollandiában, így történhetett, hogy a szezon elején szinte egyáltalán nem volt holland uborka a piacokon, ezért szökött fel az idény kezdetén nagyon magasra az ár: február 1-jén még 1,1 eurót kértek a 40-es kígyóuborka darabjáért, ami jóval felette volt a 2022-es 0,65 eurós árnak. Azok a termesztők, akik tavaly év végén kockáztattak egy nagyot, és telepítettek, majd Karácsony környékén nem sajnálták a növényektől a plusz világítást, hatalmasat kaszáltak. A hűvösebb tavasz miatt szellőztetésre sem volt szükség, több szén-dioxid maradt a létesítményekben, ami felgyorsította a növekedést, így április közepére egyszerre kezdtek beindulni később telepített állományok, ekkor kezdett el jelentősen csökkenni a nagybani ár. Csakhogy a hűvösebb tavasz egyben a kereslet visszaeséséhez is vezetett, így a piacon megjelenő készleteket egyre nehezebb volt értékesíteni, végül már akciózni kellett. Maradt még a menekülés vékony ösvénye, az export, csakhogy máshol is hűvös volt a tavasz, ezért máshol is visszaesett a kereslet. A leginkább kézenfekvő célpont Franciaország, akikről viszont jól tudott, hogy ők először mindig francia árut vásárolnak – és Frankhonban sem voltak magasak az árak a lanyha kereslet miatt. A túlkínálatot Magyarországon is érezni lehetett, ekkor érkezett nagyobb mennyiségben olcsó áru hazánkba is. Pünkösd körül kezdett el először melegre fordulni az idő, csakhogy ekkor még a polcokon ragadt készleteket kellett kisöpörni, így az áremelkedés nem indulhatott meg azonnal – végül egészen július elejéig váratott magára.

A cikkhez szemlézett írások:

Cucumber price shoots up after all

Komkommerkwestie: te veel areaal, te weinig zon of toch …?

Komkommers wachten op verdere prijsstijging

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: jelentős áresés a paprika piacán

Hollandia: példátlan mélységben a hajtatott paradicsom ára

Hollandia: még tart a túlkínálat az uborka piacán

Hollandia: óriási áresést követően ismét emelkedik az uborka ára