Bár minden idők legkisebb termését várják, tovább esik a fehér káposzta ára a lengyel nagybani piacokon.

A lengyel nagybani piacokon folytatódott az augusztusban megkezdődött tendencia, és a fehér káposzta ára tovább csökkent: az utolsó nyári hónap elejéhez képest már csaknem 40%-kal alacsonyabb az 1,05 PLN/kg (87 Ft/kg) körüli átlagár. Jelenleg 0,9-1,2 PLN/kg (75-100 Ft/kg) között mozognak az árak az egyes piacokon, ez a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, de egyre többször jelenik meg a 0,8 PLN/kg (66 Ft/kg) ártábla egyes tételek mellett.

Az alacsony árszint oka egyrészt a gyenge kereslet, másrészt pedig az, hogy az idei időjárás kifejezetten kedvezőtlen, sőt, katasztrofálisan rossz volt a káposzta számára (sok helyen ütötte fel a fejér baktériumos fertőzés), ezért igen nagy mennyiségben került gyenge minőségű áru a piacokra, ami tovább rombolta a vásárlói bizalmat. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy Lengyelországban kifejezetten kis termést várnak 2023-ban, könnyen lehet, hogy minden idők legkisebb mennyiségét takarítják majd be az idén.

Ha a tavalyi, szintén kis volumenű termőév mintájára alakulnak a piaci események, csak január végétől várható az árak növekedése, viszont ennek előbb-utóbb mindenképpen be kell következnie.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny białej kapusty niżej niż rok temu

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: drága és kevés a fehér káposzta piacokon

Lengyelország: magasan indul a korai fehér káposzta ára